Skip to main content

Πολωνία για αποστολή Leopard 2 στην Ουκρανία: Δευτερεύουσας σημασίας η έγκριση της Γερμανίας

REUTERS/Lisi Niesner

«Η προϋπόθεση για εμάς αυτή τη στιγμή είναι να οικοδομήσουμε τουλάχιστον έναν μικρό συνασπισμό χωρών».

Η Πολωνία θα μπορούσε να στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ως μέρος μιας διεθνούς συμμαχίας χωρών ακόμη και χωρίς την έγκριση της Γερμανίας που είναι η κατασκευάστρια χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα ζητήσει επισήμως άδεια από την κατασκευάστρια Γερμανία για να στείλει άρματα μάχης τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία προκειμένου η τελευταία να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς, ωστόσο θα μπορούσε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση ακόμη και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία επιτυγχάνει.

«Θα ζητήσουμε τη σχετική άδεια, αλλά αυτό είναι ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας. Ακόμα κι αν δεν λάβουμε αυτή την έγκριση… θα στείλουμε τα τανκς μας μαζί με άλλα στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η προϋπόθεση για εμάς αυτή τη στιγμή είναι να οικοδομήσουμε τουλάχιστον έναν μικρό συνασπισμό χωρών».

Ο Μοραβιέτσκι επισήμανε ότι ακόμη και αν η Γερμανία δεν αποτελέσει μέρος αυτής της ad-hoc συμμαχίας για την αποστολή αρμάτων, αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αποστολή του σχετικού εξοπλισμού.

Στο μεταξύ το Βερολίνο άφησε «παράθυρο» για αποστολή Leopard από τη Βαρσοβία, με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ να τονίζει την Κυριακή ότι η χώρα της δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αποστολές πολεμικού υλικού από την Πολωνία προς την Ουκρανία.

«Η πίεση έχει νόημα, γιατί αυτό το Σαββατοκύριακο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έστειλε ένα ελαφρώς διαφορετικό μήνυμα που δίνει μια αχτίδα ελπίδας ότι όχι μόνο η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο αλλά θα παραδώσει επιτέλους βαρύ εξοπλισμό, σύγχρονο εξοπλισμό για να βοηθήσει την Ουκρανία. », είπε επίσης ο Μοραβιέτσκι.

Τη Δευτέρα, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Μπέρμποκ  έκανε νέα σχόλια, λέγοντας: «Είναι σημαντικό εμείς ως διεθνής κοινότητα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία, ώστε η Ουκρανία να κερδίσει και να κερδίσει το δικαίωμα να ζήσει ξανά ειρηνικά και ελευθερία».

Διαβάστε ακόμα: 

Διπλωματικές απαντήσεις Σολτς – Μακρόν για την αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία

naftemporiki.gr