Skip to main content

Περισσότερες καταιγίδες και καταστροφικοί άνεμοι ταλαιπωρούν την Καλιφόρνια

Carolyn Krueger/via REUTERS

Απομακρύνθηκαν περίπου 25.000 άνθρωποι και εκκενώθηκε το Μοντεσίτο και κοντινές περιοχές της Σάντα Μπάρμπαρα λόγω αυξημένων κινδύνων πλημμυρών και κατολισθήσεων.

Η τελευταία καταιγίδα στον Ειρηνικό εξαπέλυσε καταρρακτώδεις βροχές και καταστροφικούς ανέμους στην Καλιφόρνια την Τρίτη, μια ημέρα μετά τους αυξημένους κινδύνους πλημμυρών και κατολισθήσεων που προκάλεσαν χιλιάδες εκκενώσεις και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Οι βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αναμενόταν να είναι “έντονες έως υπερβολικές” σε ολόκληρη την πολιτεία, ιδίως στη νότια Καλιφόρνια, καθώς οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν σε πολλά σημεία πάνω από 40 μίλια (64 χλμ.) την ώρα, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση δεκάδων χιλιάδων Καλιφορνέζων. Μέχρι και 220.000 σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με στοιχεία του Poweroutage.us.

Ο επικίνδυνος καιρός, που αναμένεται να ρίξει έως και 18 εκατοστά βροχής σε ορισμένα μέρη μέχρι την Τετάρτη, θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες, ταχεία άνοδο των υδάτων, κατολισθήσεις και κατολισθήσεις, ιδίως σε περιοχές όπου το έδαφος έχει κορεστεί από προηγούμενες έντονες βροχοπτώσεις, προειδοποίησε η υπηρεσία.

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση τέτοιων καταιγίδων, που διαδέχονται ακραίες περιόδους ξηρασίας, είναι συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής, που θέτουν μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διαχείριση των πολύτιμων αποθεμάτων νερού της Καλιφόρνια, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους πλημμυρών, κατολισθήσεων και πυρκαγιών.

Η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας έρχεται μετά την απομάκρυνση περίπου 25.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της γραφικής πόλης Μοντεσίτο, ενός εύπορου παράκτιου θύλακα 90 μίλια βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, και κοντινών περιοχών της ακτής της Σάντα Μπάρμπαρα, λόγω αυξημένων κινδύνων πλημμυρών και κατολισθήσεων.

REUTERS/David Swanson

Τουλάχιστον 12 θάνατοι

Η ζώνη εκκένωσης του Μοντεσίτο ήταν μία από τις 17 περιοχές της Καλιφόρνιας όπου οι αρχές ανησυχούν ότι οι συνεχιζόμενες καταρρακτώδεις βροχές θα μπορούσαν να εξαπολύσουν θανατηφόρους καταρράκτες λάσπης, ογκόλιθων και άλλων συντριμμιών σε πλαγιές λόφων που απογυμνώθηκαν από τη βλάστηση λόγω προηγούμενων πυρκαγιών.

Οι καταρρακτώδεις βροχές, μαζί με το βαρύ χιόνι στις ορεινές περιοχές, είναι το προϊόν ενός ακόμη “ατμοσφαιρικού ποταμού” πυκνής υγρασίας που διοχετεύεται στην Καλιφόρνια από τον τροπικό Ειρηνικό, τροφοδοτούμενη από εκτεταμένα συστήματα χαμηλής πίεσης που αναδεύονται στα ανοιχτά.

Τουλάχιστον δώδεκα θάνατοι αποδίδονται σε αρκετές καταιγίδες που έχουν πλήξει την Καλιφόρνια από τις 26 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού παιδιού που σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο ερυθρελάτης έπεσε πάνω στο τροχόσπιτο της οικογένειάς του την περασμένη εβδομάδα.