Skip to main content

Στοιχεία – σοκ από Κίνα: Περισσότεροι από 88 εκατομμύρια (σχεδόν όλοι οι κάτοικοι) μολύνθηκαν από κορωνοϊό στη Χενάν

REUTERS/Tingshu Wang

Εκρηκτική η επιδημιολογική εικόνα στην τρίτη πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας

Εννέα στους δέκα κατοίκους της Χενάν, της τρίτης πολυπληθέστερης επαρχίας της Κίνας, έχουν πλέον μολυνθεί με Covid -19 σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Ο Καν Κουαντσένγκ, αξιωματούχος της επαρχίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έκανε λόγο για 88,5 εκατομμύρια κρούσματα, την ώρα που η χώρα δίνει μάχη με μία νέα έξαρση της επιδημίας, μετά την απότομη εγκατάλειψη των lockdown και άλλων αυστηρών περιοριστικών μέτρων τον Δεκέμβριο.

Το Πεκίνο φοβούμενο μία ευρεία κοινωνική αναταραχή – ήδη είχαν ξεσπάσει μαζικές διαδηλώσεις κατά των lockdown και της διαρκούς υποχρέωσης για τεστ – αποφάσισε να εγκαταλείψει τη λεγόμενη πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι του κορωνοϊού. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούσαν ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις τακτικές της αυστηρής καραντίνας, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Ωστόσο φαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς η Κίνα να είναι έτοιμη σε επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης, προμηθειών φαρμάκων και υποδομών υγείας. Δύσκολα θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την έξαρση των κρουσμάτων, αλλά με καλύτερη προετοιμασία θα είχε αποφύγει να δει νοσοκομεία και κρεματόρια να γεμίζουν, όπως εξηγούν ειδικοί.

Κορυφώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ο Καν δεν διευκρίνισε το χρνοδιάγραμμα των μολύνσεων. Ωστόσο σύμφωνα με το BBC η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων κατεγράφησαν πιθανότατα τις «τελευταίες λίγες εβδομάδες».  Ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επαρχίας Χενάν κορυφώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου και έκτοτε «έδειξε συνεχή πτωτική τάση», όπως είπε ο αξιωματούχος, θέλοντας να καθησυχάσει για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδινε στη δημοσιότητα έως τώρα η κινεζική κυβέρνηση – και που αμφισβητούνται εντόνως ακόμη και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- μόλις 120.000 στη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων είχαν νοσήσει από κορωνοϊό και μόλις 30 είχαν πεθάνει μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής της μηδενικής ανοχής έναντι του Covid-19. Την Κυριακή, για παράδειγμα, κατεγράφησαν επισήμως 3 θάνατοι και το Σάββατο μόλις 2 θάνατοι από κορωνοϊό σε όλη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμπεριλάβουν το Paxlovid της Pfizer στα προγράμματα βασικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ως αποτέλεσμα της υψηλής τιμής του μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος στις 31 Μαρτίου.

Άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

Από χθες εν τω μεταξύ έχει καταργηθεί η υποχρέωση καραντίνας για όλους όσους καταφθάνουν στην Κίνα από το εξωτερικό, ενώ έχουν ανοίξει πλήρως τα σύνορα της κυρίως χώρας με το Χονγκ Κονγκ.

Δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι παράλληλα ταξιδεύουν εσωτερικά, σε διάφορα σημεία της χώρας, θέλοντας να απολαύσουν τις νέες ελευθερίες τους. Μόνο το Σάββατο υπολογίζεται ότι ταξίδευαν εσωτερικά στη χώρα 34,7 εκατομμύρια Κινέζοι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC