Skip to main content

Αποτυχία του Ρεπουμπλικανού Κέβιν Μακάρθι να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής

REUTERS/Jonathan Ernst

Η ψηφοφορία αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα. 

Ιστορική ήττα υπέστη ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κέβιν Μακάρθι και υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς δεν κατόρθωσε στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους για να εκλεγεί .

Παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή  των Αντιπροσώπων ο Κέβιν Μακάρθι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες έλαβε 203 ψήφους – αντί των 218 που απαιτούνταν. Στην τρίτη πήρε μόλις 202 ψήφους.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Χακίμ Τζέφρις έλαβε 212 ψήφους και στις τρεις ψηφοφορίες.

Η ψηφοφορία αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα.

Κανονικά, η εκλογή του προέδρου της Βουλής είναι απλώς μια τυπική διαδικασία, αλλά αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές από το στρατόπεδο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχαν προαναγγείλει ότι δεν θα στηρίξουν τον ΜακΚάρθι γιατί τον θεωρούν πολύ μετριοπαθή.

Δεκαεννιά Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τον καταψήφισαν στις δυο πρώτες ψηφοφορίες και 20 στον τρίτο γύρο . Οι ψήφοι τους πήγαν στον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Τζιμ Τζόρνταν.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια που οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του σώματος απαιτούν περισσότερες από μία προσπάθειες και μια κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει εκλέξει τον υποψήφιο της για το αξίωμα στον πρώτο γύρο.

Είναι  επίσης η πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια που η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής  ολοκληρώνεται χωρίς εκλογή προέδρου. Το 1923 χρειάστηκαν εννέα ψηφοφορίες και αρκετές ημέρες για να εκλεγεί πρόεδρος.

Μέχρι τώρα, ο Μακάρθι θεωρούνταν το φαβορί για το αξίωμα – ακόμα κι αν ήταν ξεκάθαρο από πριν ότι δεν θα έπαιρνε την έγκριση όλων των Ρεπουμπλικανών. Παρόλα αυτά, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα από τις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα συνεχιστούν παρασκηνιακά, αλλά ήδη κυκλοφορούν ονόματα εναλλακτικών υποψηφίων.

Το Κογκρέσο συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθούν να έχουν οριακή πλειοψηφία.

Η εκλογή του προέδρου είναι η πρώτη σημαντική πράξη της νεοεκλεγείσας Βουλής των Αντιπροσώπων. Και μέχρι να ξεκαθαρίσει η προεδρία, τίποτα δεν λειτουργεί: Δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες, ούτε καν οι νέοι βουλευτές να ορκιστούν.

Ο σκληρός εσωτερικός αγώνας των Ρεπουμπλικανών για την ηγεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων μαίνεται εδώ και εβδομάδες. Αλλά τώρα τα πράγματα έγιναν χειρότερα από τα αναμενόμενα για τον ΜακΚάρθι.

Εκβιασμοί για θέσεις

Φανερά ενοχλημένος, ο ΜακΚάρθι, αποκάλυψε ότι του είχαν πει την προηγούμενη μέρα ότι θα έπαιρνε τις απαραίτητες ψήφους μόνο εάν παρείχε σε ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας ορισμένες θέσεις σε επιτροπές . Κάποιοι αντίπαλοί του στο κόμμα του είπαν μάλιστα ωμά ότι δεν τους ένοιαζε αν θα κέρδιζε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδιζε τις εκλογές. Σύμφωνα με τον ΜακΚάρθι, οι εσωκομματικοί  αντίπαλοί του ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική πρόοδο, όχι για τη χώρα.

Η θέση του προέδρου της Βουλής, την οποία κατείχε η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι τα τελευταία χρόνια, είναι η τρίτη στην ιεραρχία της χώρας, μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον αντιπρόεδρο.

Διχασμένο κόμμα

Για τον ΜακΚάρθι, η ήττα του στις εκλογές δείχνει επίσης τον διχασμό του κόμματος. Η συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών έχει κατηγορήσει τον ΜακΚάρθι ότι δεν ήταν αρκετά επιθετικός για να σταθεί απέναντι στους Δημοκρατικούς κατά τα χρόνια που ήταν ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η εσωτερική διαμάχη για την εξουσία επιβαρύνει τους Ρεπουμπλικάνους

Το πόσες ψήφοι θα χρειαστούν αυτή τη φορά για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής είναι εντελώς ανοιχτό, ενώ είναι επίσης πιθανές και περαιτέρω αναβολές. Κάθε ψηφοφορία είναι μακρά επειδή όλοι οι βουλευτές καλούνται μεμονωμένα για να προτείνουν τον υποψήφιο που προτιμούν.