Skip to main content

Μέτσολα καλεί Μασκ για κατάθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

REUTERS/Johanna Geron

Άγνωστο αν ο Μασκ θα αποδεχθεί την πρόσκληση

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, κλήθηκε να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω επιστολής της Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έστειλε τη Δευτέρα μια επιστολή στον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας ζητώντας του να έρθει στις Βρυξέλλες για μια «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» με τους Ευρωβουλευτές.

Την επιστολή είδε το Politico.

«Το Twitter διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη δημοκρατική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίνει τη δυνατότητα για πολιτικό διάλογο», έγραψε η κ. Μέτσολα. «Το Twitter δεν πρέπει να γίνει άθελά του καταλύτης ρητορικής μίσους, παρέμβασης στις εκλογές και παραπληροφόρησης».

Η Ρομπέρτα Μέτσολα είχε συμφωνήσει τον Νοέμβριο να προσκαλέσει τον Μασκ μετά από αίτημα φιλελεύθερων βουλευτών, όπως πρώτα ανέφερε το POLITICO. Έγραψε ότι ήταν «σίγουρη» ότι ο Μασκ θα αποδεχόταν την πρόσκληση.

Η κίνηση έρχεται μετά από μια σειρά χαοτικών και αμφιλεγόμενων μέτρων – συμπεριλαμβανομένων των μαζικών απολύσεων, της αναστολής των δημοσιογράφων και των αλλαγών στους κανόνες των πλατφορμών – έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη. Η πλατφόρμα αγωνίζεται επίσης να σταματήσει την παραπληροφόρηση και το περιεχόμενο μίσους.

«Οι πλατφόρμες δεν μπορούν να συνεχίσουν να (μην) ανταποκρίνονται στις πολιτικές», έγραψε στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν τη Δευτέρα. «Έχω δώσει οδηγίες στις ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλουν τη νομοθεσία της ΕΕ για το περιεχόμενο, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες το αργότερο έως την: 1η Σεπτεμβρίου 2023.»

Ενώ η Ευρώπη έχει ψηφίσει αρκετούς νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο και για να αναγκάσει τις πλατφόρμες να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και το παράνομο περιεχόμενο, οι ρυθμιστικές αρχές είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα προβλήματα με το κοινωνικό δίκτυο.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει την εξουσία να καλέσει στέλεχος εταιρείας. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήρθε για να καταθέσει στις Βρυξέλλες σε μια ακρόαση το 2018 που αποδείχθηκε απογοητευτική.

Δεν είναι σαφές εάν ο Μασκ θα αποδεχτεί την πρόσκληση. Οι χρήστες του Twitter τη Δευτέρα έδωσαν επίσης σήμα στον δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας ότι πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Twitter.