Skip to main content

Γαλλία: Έφοδος των αρχών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Μακρόν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας

REUTERS/Michael A. McCoy

Αποδεικτικά στοιχεία αναζητούν οι αρχές για την υπόθεση Mc Kinsey

Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έκαναν έφοδο οι γαλλικές υπηρεσίες εγκληματολογικών ερευνών στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση των δύο νικηφόρων εκστρατειών του.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς στο Parquet National Financier επιβεβαίωσαν τις εφόδους συλλογής αποδεικτικών στοιχείων την Τρίτη, όπως είχε αρχικά αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι ανακριτές πραγματοποίησαν επίσης έρευνες στις εγκαταστάσεις της ένωσης χρηματοδότησης του κόμματος Renaissance (πρώην La République En Marche!) και στα γραφεία της McKinsey & Co. στο Παρίσι.

Σε δήλωσή του, ένας εκπρόσωπος του κόμματος Μακρόν είπε ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές. Η McKinsey επιβεβαίωσε τις νέες έρευνες, οι οποίες έρχονται μετά από προηγούμενες εφόδουςστα γραφεία της στο Παρίσι τον Μάιο. Η εταιρεία συμβούλων είπε ότι «συνεργάζεται πλήρως με τις δημόσιες αρχές».

Οι γαλλικές αρχές διεύρυναν τον Οκτώβριο το εύρος μιας υπόθεσης που αρχικά επικεντρώθηκε στους φόρους της McKinsey. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πιθανές οικονομικές παρατυπίες που συνδέονται με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά τις εκλογές του 2017 και του 2022 και εξετάζουν καταγγελίες για ευνοιοκρατία.

Πηγή: Bloomberg