Skip to main content

Το Σκάνδαλο McKinsey πιέζει τον Μακρόν: «Να αφήσουμε την Εισαγγελία να κάνει τη δουλειά της», λέει ο Λε Μερ

«Ας μην λέμε ότι η φορολογική διοίκηση δεν έκανε τη δουλειά της», απάντησε έντονα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στο FranceInfo, κατηγορούμενος για αδράνεια από την αντιπολίτευση στην υπόθεση  McKinsey.

Ο Λε Μερ σχολίασε την ανακοίνωση της έναρξης έρευνας από την Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (PNF) για το θέμα των υπέρογκων ποσών που χορηγήθηκαν στην εταιρεία συμβούλων: «Ο ρόλος της δικαιοσύνης είναι να ασχοληθεί θέματα που πιστεύει ότι πρέπει να αναλάβει».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι βρήκε «πολύ καλό που ο δικαστής, οι φορολογικοί ελεγκτές αναλαμβάνουν μια υπόθεση όταν λέγεται ότι μια εταιρεία κατηγορείται για απάτη».

 «Η φορολογική διοίκηση ξεκίνησε φορολογικό έλεγχο στην εταιρεία McKinsey τον περασμένο Νοέμβριο, προτού οι γερουσιαστές συντάξουν την έκθεσή τους», είπε ο Λε Μερ. 

Από τα τέλη Μαρτίου, αρκετοί πολιτικοί έχουν επισημάνει την έλλειψη ανταπόκρισης από τους φορολογικούς υπαλλήλους, ενώ η εταιρεία δεν έχει πληρώσει εταιρικό φόρο για τουλάχιστον δέκα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας. Πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν διερωτήθηκαν πώς όλο αυτό το διάστημα οι φορολογικές αρχές δεν αντιλήφθηκαν κάτι.

Ο Μπρουνό Λε Μερ παρέμεινε επίσης προσεκτικός σχετικά με τη φορολογική κατάσταση της εταιρείας συμβούλων. «Δεν ξέρω αν δεν πληρώνει φόρο, έχουμε αμφιβολία», προσδιόρισε, υπενθυμίζοντας ότι στόχος της δουλειάς της φορολογικής διοίκησης ήταν ακριβώς να αναδείξουν ττην αλήθεα. «Η McKinsey θα πληρώσει ό,τι οφείλει ως φόρο στο γαλλικό δημόσιο ταμείο», επανέλαβε ο υπουργός. Την Τετάρτη, η εταιρεία επανέλαβε ότι σεβάστηκε «τους γαλλικούς φορολογικούς και κοινωνικούς κανόνες που ισχύουν για αυτήν» και ότι η προσέγγισή της ήταν γνωστή στις φορολογικές αρχές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, AFP

Διαβάστε περισσότερα για το Σκάνδαλο McKinsey