Skip to main content

Συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν: «Ανάγκη εκκαθάρισης της Β. Συρίας από τις κουρδικές δυνάμεις»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε εξαπολύσει απειλές τον Νοέμβριο ότι θα προχωρήσει σε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία προκειμένου να απωθήσει τους μαχητές των YPG.

Συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τα κοινά ενεργειακά προγράμματα των δύο χωρών, καθώς και για τους σχεδιασμούς για το φυσικό αέριο. Όπως ενημέρωσε το Κρεμλίνο, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Νωρίτερα, η τουρκική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι οι δύο συζήτησαν την προετοιμασία για την εξαγωγή και άλλων προϊόντων διατροφής και βασικών αγαθών μέσω του διαδρόμου των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τους διμερείς δεσμούς ανάμεσα στην Μόσχα και την Αγκυρα, θέματα ενέργειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόταξε την ανάγκη «εκκαθάρισης» της βόρειας Συρίας από τις κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τουρκική προεδρεία. «Είναι σημαντικό ζήτημα προτεραιότητας η εκκαθάριση από τρομοκράτες της περιοχής κατά μήκος των συνόρων, σε βάθος τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το μνημόνιο του Σότσι του 2019», ανέφερε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε εξαπολύσει απειλές τον Νοέμβριο ότι θα προχωρήσει σε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία προκειμένου να απωθήσει τους μαχητές των YPG. Σε αυτούς μάλιστα η Άγκυρα επέρριψε ευθύνες για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ