Skip to main content

Βρετανία: «Η Βουλή των Λόρδων δεν έχει λόγο ύπαρξης», υποστηρίζουν οι Εργατικοί

«Θέλουμε λοιπόν να την καταργήσουμε και να την αντικαταστήσουμε με ένα αιρετό σώμα», λέει ο Στάρμερ

Το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα, στην αντιπολίτευση εδώ και12 χρόνια, αλλά τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιθυμία του να αντικαταστήσει τη Βουλή των Λόρδων με ένα εκλεγμένο σώμα.

Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης των «Εργατικών» και ο Γκόρντον Μπράουν, πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών (2007-2010), ξεκίνησαν τη Δευτέρα στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, μια διαβούλευση για τον καθορισμό του προγράμματος του κόμματος για τις επόμενες εκλογές.

«Η Βουλή των Λόρδων είναι ανυπεράσπιστη»
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί είναι πολύ μπροστά από τους Συντηρητικούς στην πρόθεση ψήφου, εκμεταλλευόμενοι την αστάθεια εντός των «Τόρις». Σημειωτέον, η Αγγλία άλλαξε τρεις πρωθυπουργούς από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

«Νομίζω ότι η Βουλή των Λόρδων δεν έχει κάποιο λόγο ύπαρξης», δήλωσε στο BBC ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. «Όποιος κοιτάζει τη Βουλή των Λόρδων θα δυσκολευτεί να πει ότι πρέπει να υφίσταται. Θέλουμε λοιπόν να την καταργήσουμε και να την αντικαταστήσουμε με ένα αιρετό σώμα», συνέχισε, το οποίο θα αντιπροσώπευε καλύτερα τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ η Βουλή των Κοινοτήτων – που εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία – έχει τον τελευταίο λόγο στο Κοινοβούλιο, η Βουλή των Λόρδων μπορεί να τροποποιήσει ή να καθυστερήσει τη δημοσίευση ορισμένων νόμων. Η Βουλή των Λόρδων έχει περίπου 800 μέλη, διορισμένα με λίγη διαφάνεια. Οι απερχόμενοι Πρωθυπουργοί διορίζουν στη Βουλή των Λόρδων «μια λίστα τιμής» που συχνά αποτελείται από συμμάχους που στη συνέχεια γίνονται ισόβιοι βουλευτές.

Υπήρχαν εδώ και καιρό εκκλήσεις το σώμα να είναι πιο αντιπροσωπευτικό: έχει μόνο το 29% γυναίκες και σχεδόν τα μισά μέλη προέρχονται από το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία.

Πηγή: Le Figaro