Skip to main content

ΗΠΑ: Ασυλία στον μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία Κασόγκι

EPA/ANDY RAIN / POOL

Παρότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον θεωρούν ενορχηστρωτή της φρικιαστικής δολοφονίας Κασόγκι, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στον μπιν Σαλμάν «ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τον φόνο».

Ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι δίνει η αμερικανική δικαιοσύνη στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κάτι που καταδίκασε η μνηστή του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε και διαμελίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μια επιχείρηση την εντολή για την οποία έδωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Ο Τζαμάλ πέθανε ξανά σήμερα», αντέδρασε η μνηστή του Χατιτσέ Τσενγκίζ στο Twitter, όταν έγινε γνωστή η είδηση. Αργότερα πρόσθεσε: «Πιστεύαμε ότι ίσως να υπάρξει ένα φως προς τη δικαιοσύνη από τις ΗΠΑ, αλλά ήρθαν και πάλι τα χρήματα πρώτα. Αυτός είναι ένας κόσμος τον οποίο ούτε εγώ ούτε ο Τζαμάλ γνωρίζουμε».

Διαβάστε: Τα σανδάλια του πρίγκιπα

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου εξήγησε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η απόφαση ελήφθη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βάσει «των μακροχρόνιων και καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου».

Οι δικηγόροι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «έκρινε ότι ο ενάγων μπιν Σαλμάν, ως επικεφαλής ξένης κυβέρνησης, χαίρει ασυλίας από τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας μπιν Σαλμάν διόρισε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Μπάιντεν δέχθηκε επικρίσεις για τη συνάντησή του τον Ιούλιο με τον πρίγκιπα διάδοχο κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει στον πρίγκιπα Μοχάμεντ ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία Κασόγκι.

Ο ίδιος ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνείται ότι ζήτησε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά έχει παραδεχθεί ότι αυτή συνέβη «υπό την επίβλεψή μου».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ