Skip to main content

Σιτηρά: Η Ρωσία αναμένεται να συμφωνήσει σε παράταση της συμφωνίας για τις εξαγωγές

Φωτογραφία αρχείου

Η Ρωσία αναμένεται να συμφωνήσει να επεκτείνει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου. Η συμφωνία είχε επιτρέψει στην Ουκρανία εξαγωγές τροφίμων από την περιοχή.

Η Ρωσία αναμένεται να συμφωνήσει να επεκτείνει μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από τη Μαύρη Θάλασσα, διασφαλίζοντας μια ζωτικής σημασίας ροή τροφίμων στην παγκόσμια αγορά.

Ένας εκπρόσωπος του κοινού φορέα που διαχειρίζεται τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα να επιβεβαιώσει ή να ανακοινώσει σε αυτό το στάδιο.

Το αρχικό σύμφωνο, που συνήφθη στα τέλη Ιουλίου με την Τουρκία και την Ουκρανία, αναβίωσε τις θαλάσσιες εξαγωγές από την Ουκρανία μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας στα λιμάνια της χώρας μετά την εισβολή της. Με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ υπεγράφη για αρχικές 120 ημέρες, οι οποίες πρόκειται να λήξουν το Σάββατο.

Η συμφωνία προβλέπει αυτόματη παράταση για άλλες 120 ημέρες, εκτός εάν ένα από τα μέρη αποφασίσει να την αποσύρει ή να την τροποποιήσει.

Παράλληλα με την αρχική συμφωνία, τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στη διασφάλιση απρόσκοπτων εξαγωγών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαμαρτύθηκε ότι η συμφωνία δεν έκανε αρκετά για να διευκολύνει τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, παρόλο που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και ο όγκος των αποστολών αυξήθηκε. Υποστήριξε επίσης ότι οι προμήθειες από την Ουκρανία δεν πήγαιναν στις φτωχότερες χώρες, αν και ο ΟΗΕ είχε πει ότι στόχος της συμφωνίας ήταν να μειωθούν οι τιμές ενισχύοντας τις προμήθειες στην παγκόσμια αγορά.

Η Ουκρανία έχει στείλει περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους καλλιεργειών μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, με επικεφαλής τα φορτία καλαμποκιού και σιταριού. Το σιτάρι κατευθύνθηκε σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φορτίων που ναυλώθηκαν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, τον βραχίονα επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ανέστειλε -για λίγο- τη συμμετοχή της στη συμφωνία, αλλά αφού ο ΟΗΕ και η Τουρκία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν ούτως ή άλλως, συνέχισε να την τηρεί. Τη Δευτέρα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ότι οι συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη με τον ΟΗΕ για την παράτασή της ήταν «μάλλον εποικοδομητικές», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η συμφωνία θα συνεχιστεί.

Η Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ήταν αισιόδοξη ότι η συμφωνία θα παραταθεί.

Πηγή: Bloomberg