Skip to main content

Μπόρις Τζόνσον: Υπόσχεση επιστροφής η αναφορά στον Ρωμαίο Κιγκινάτο;

«Όπως ο Κιγκινάτος, επιστρέφω στο άροτρό μου και δεν θα προσφέρω σε αυτήν την κυβέρνηση τίποτα άλλο παρά την πιο ένθερμη υποστήριξη», είπε ο Μπόρις Τζόνσον στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην ίδια ομιλία παρομοίασε τον εαυτό του με «πύραυλο εκτόξευσης που έχει εκπληρώσει τη λειτουργία του».   

Ποιος είναι όμως ο Κιγκινάτος με τον οποίο συγκρίνει τον εαυτό του ο Τζόνσον; Αρκετοί δεν ήξεραν, όπως σημειώνει η Washington Post εξηγώντας ότι οι αναζητήσεις της Google για το λήμμα «Cincinnatus» αυξήθηκαν αμέσως γύρω στις 7:34 π.μ. τοπική ώρα, στη μέση της ομιλίας του Τζόνσον δηλαδή. Έπειτα επέστρεψαν στο αναμενόμενο επίπεδο για έναν Ρωμαίο πολιτικό που έζησε πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια και έμεινε γνωστός για την αρετή του. 

Τον 5ο αιώνα π.Χ., η Ρωμαϊκή Δημοκρατία ήταν σε σύγκρουση με τους Αικούους της Ιταλίας. Ο Λεύκιος Κουίνκτιος Κιγκινάτος ήταν στρατιωτικός ηγέτης της αρχαίας Ρώμης και ένα είδος προσωρινού εκλεγμένου ηγέτη, ο οποίος είχε επιστρέψει στη γεωργία μετά την ενασχόλησή του με την πολιτική.

Σύμφωνα με τον μύθο, οι ηγέτες της Ρώμης προσέγγισαν τον Κιγκινάτο και τον παρακάλεσαν να σώσει την πόλη. Στη συνέχεια ανακηρύχθηκε μοναδικός δικτάτορας της Ρώμης το 458 π.Χ. — μια θέση που δεν ήταν συνηθισμένη που προέβλεπε δυνάμεις έκτακτης ανάγκης — και ηγήθηκε της προσπάθειας να σωθούν Ρωμαίοι στρατιώτες που ήταν παγιδευμένοι από τους Αικούους στο όρος Algidus.

Αφού νίκησε τους Αικούους, αποσύρθηκε από την εξουσία μετά από μόλις 15 ημέρες και επέστρεψε στη φάρμα του. Για το λόγο αυτό, θεωρείται πρότυπο πολιτικού περιορισμού και αρετής και τον έχουν συγκρίνει με τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο οποίος κλήθηκε επίσης να υπηρετήσει και νίκησε τους Βρετανούς προτού παραιτηθεί οικειοθελώς μετά από δύο θητείες ως πρόεδρος.

Αλλά η ιστορία συνεχίζεται: Λέγεται ότι ο Κιγκινάτος επέστρεψε στη Ρώμη το 439 π.Χ., όταν του ζητήθηκε να υπηρετήσει ως δικτάτορας για δεύτερη φορά για να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι ένας πλούσιος Ρωμαίος πληβείος έθετε τις βάσεις για να γίνει βασιλιάς, συσσωρεύοντας σιτηρά για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των πληβείων.

Ενώ οι ιστορικοί πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό η ιστορία ανήκει στο θρύλο, ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές ερμήνευσαν την αναφορά του Τζόνσον στον Κινκιννάτο στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ως σημάδι ότι μια μέρα θα επιστρέψει.

«Αυτή δεν είναι η ομιλία ενός αποχωρούντος πρωθυπουργού που αναγκαστικά πιστεύει ότι θα φύγει για πάντα. Και είναι τέτοιος μελετητής κλασικών έργων για να γνωρίζει, συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον Κιγκινάτο που έφευγε για το αγρόκτημά του, ότι όταν ήρθε η κλήση, ο Κιγκινάτος επέστρεψε στη Ρώμη», έγραψε στο Twitter ο Σκοτσέζος δημοσιογράφος Andrew Neil.

«Ο Τζόνσον γνωρίζει καλά ότι ο Κιγκινάτος άφησε το άροτρό του και επέστρεψε στην εξουσία όταν η Ρώμη βρισκόταν σε κίνδυνο», προσθέτει από την πλευρά του ο James Forsyth, πολιτικός συντάκτης του Spectator.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WP