Skip to main content

Το αντίο του Μπόρις Τζόνσον: Προσφέρει ένθερμη υποστήριξη στη Λιζ Τρας και φεύγει σαν «πύραυλος»

Ο Μπόρις Τζόνσον ολοκλήρωσε τη θητεία του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας παραχωρώντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση ότι η Λιζ Τρας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία. Έπειτα Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας θα ταξιδέψουν στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, όπου ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα προσφέρει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία με τη σειρά της θα διορσει τη διάδοχο της στη Ντάουνινγκ Στριτ. 

Στην ομιλία του ο Τζόνσον, χωρίς να υιοθετήσει απολογητικό τόνο, απαρίθμησε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει ένθερμα τη Λιζ Τρας. Συνέκρινε τον εαυτό του με τον Ρωμαίο Κιγκινάτο και τον παρομοίασε με «πύραυλο εκτόξευσης που έχει εκπληρώσει τη λειτουργία του».  «Θα ξαναμπώ απαλά στην ατμόσφαιρα και θα εκτοξευθώ αόρατα σε κάποια απομακρυσμένη, σκοτεινή γωνιά του Ειρηνικού», είπε χαρακτηριστικά. 

Στην τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τζόνσον δεν αναφέρθηκε στο πλήθος των περίπλοκων διλημμάτων- από τον  πληθωρισμό και την αναμενόμενη ύφεση έως το κύμα απεργιών- που θα αντιμετωπίσει η διάδοχός του.  Αντίθετα, εστίασε στις θετικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα «πλημμυρίζουν» και η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα. «Κάναμε αυτή την οικονομία να κινηθεί ξανά, παρά την αντιπολίτευση και τους αρνητές». 

Τόνισε επίσης ότι άφησε την οικονομία αρκετά δυνατή ώστε να επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να δώσει στους ανθρώπους «τα μετρητά που χρειάζονται» για να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση. «Αν [ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει εκφοβίζοντας ή εκβιάζοντας τον βρετανικό λαό, αυτό είναι μια αυταπάτη», είπε, προσθέτοντας ότι η διοίκηση της διαδόχου του θα κάνει «ό,τι μπορεί » για να βοηθήσει τους ανθρώπους που παλεύουν με την κρίση του κόστους ζωής.

«Ξέρω ότι η Λιζ Τρας και αυτή η συμπονετική κυβέρνηση των Συντηρητικών θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσουν οι άνθρωποι από αυτήν την κρίση και αυτή η χώρα θα το αντέξει και θα νικήσουμε», δήλωσε. 

Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «ολοκλήρωσε το Brexit», πραγματοποίησε την ταχύτερη κυκλοφορία των εμβολίων για τον Covid στην Ευρώπη, ξεκίνησε εργασίες σε σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας και παρέδωσε γρήγορα όπλα στην ουκρανική κυβέρνηση αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή. «Αυτό μπορεί να άλλαξε την πορεία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πολέμου εδώ και δεκαετίες», σημείωσε.

naftemporiki.gr