Skip to main content

Ιταλία: Γιατί δεν γίνονται ποτέ εκλογές το καλοκαίρι;

Η Ιταλία δεν κατάφερε να μην συρθεί στο πολιτικό χάος και η οριστική παραίτηση του Μάριο Ντράγκι έγινε δεκτή το πρωί της Πέμπτης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Τι ακολουθεί, πέρα από μια μεγάλη περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας; Πρόωρες εκλογές. 

Οι εκλογές στην Ιταλία αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο διάστημα από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. «Ωστόσο, καθώς εκείνη την ημέρα είναι η παραμονή της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, θα μπορούσαμε να πάμε τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, εξηγώντας γιατί θεωρεί πιο πιθανή την ημερομηνία 2 Οκτωβρίου. 

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί το Bloomberg, η Ιταλία δεν ψηφίζει ποτέ το καλοκαίρι.  Η χώρα δεν φημίζεται για τις σταθερές της κυβερνήσεις. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε 67 κυβερνήσεις, ωστόσο, ποτέ δεν διεξήγαγε εκλογές το καλοκαίρι. 

Πού οφείλεται αυτό; Σε δύο λόγους, ο ένας είναι το ιταλικό Σύνταγμα και ο άλλος είναι η ψήφιση του προϋπολογοσμού της χώρας το φθινόπωρο. 

Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, οι εκλογές για τη Βουλή και τη Γερουσία, γίνονται εντός 70 ημερών από τη λήξη των απερχομένων κοινοβουλευτικών σωμάτων». 

Αυτό σημαίνει ότι εάν οι εκλογές γίνονταν το καλοκαίρι, δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος για να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να διαπραγματευτεί και να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

naftemporiki.gr