Skip to main content

Κοπεγχάγη: Τρεις νεκροί από την επίθεση σε εμπορικό κέντρο- Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη

Tρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες-  τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση- είναι ο απολογισμός της επίθεσης ενόπλου σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας. 

Οι πυροβολισμοί άρχισαν γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα· 18:30 ώρα Ελλάδας). Στην περιοχή βρισκόταν πολύς κόσμος, κυρίως νέοι και νέες που σκόπευαν να πάνε αργότερα σε συναυλία του βρετανού αστέρα της ποπ Χάρι Στάιλς, η οποία ακυρώθηκε.

Για την επίθεση που προκάλεσε πανικό στους επισκέπτες του εμπορικού κέντρου Field’s στη νότια Κοπεγχάγη, συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση ένας 22χρονος Δανός. Ο ύποπτος, ο οποιος θα ανακριθεί ενώπιον του δικαστή τη Δευτέρα, ήταν γνωστός στην αστυνομία «αλλά μόνο περιφερειακά», δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας της πρωτεύουσας της Δανίας που έχει αναλάβει την έρευνα, Σέραν Τόμασεν.  

Σύμφωνα με τον Τόμασεν, ανάμεσα στα θύματα είναι ένας άνδρας γύρω στα 40 και δύο «νεαροί», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αρκετοί τραυματίστηκαν, και τρεις από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση, είπε. Αναφερόμενος στο κίνητρο του δράστη, ο Τόμασεν είπε ότι δεν ήταν ασαφές και δεν μπορούσε να αποκλείσει την «τρομοκρατική πράξη».

Ο ύποπτος συνελήφθη στις 17:48 τοπική ώρα ενώ κρατούσε ένα τουφέκι και πυρομαχικά. Η αστυνομία ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση αναζήτησης σε όλη την τοπική περιοχή Zealand νωρίς το βράδυ της Κυριακής για αναζήτηση συνεργών.

«Θα έχουμε μια μεγάλη έρευνα και μια μαζική επιχειρησιακή παρουσία στην Κοπεγχάγη έως ότου μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν μόνος», είπε ο Τόμασεν, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις για τα κίνητρα της επίθεση στο Field’s, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα στη Σκανδιναβία που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Δανίας.

Η έρευνα μέχρι στιγμής δεν κατέδειξε ρατσιστικό κίνητρο ή κάτι άλλο, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το Rigshospitalet, ανακοίνωσε πως εισήγαγε «μικρό αριθμό ασθενών». Κάλεσε εσπευσμένα περισσότερους γιατρούς και άλλα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού να προσέλθουν στις θέσεις τους.

Η αστυνομία πάντως ερευνά βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζουν τον ύποπτο με όπλα και σε μία περίπτωση να στρέφει μια κάννη στο κεφάλι του, στοιχείο που εγείρει ερωτήματα για την ψυχική του υγεία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε ΜΜΕ της Δανίας, ο ύποπτος προσπάθησε να παγιδεύσει θύματα, λέγοντας για παράδειγμα ότι το όπλο του ήταν ψεύτικο, ώστε να τους πείσει να πλησιάσουν. «Ήταν αρκετά ψυχοπαθής για να πάει να κυνηγήσει ανθρώπους, αλλά δεν έτρεχε», τόνισε αυτόπτης μάρτυρας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR.

Όταν άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες εκπυρσοκροτήσεις, κάπου εκατό άνθρωποι βρήκαν τρέχοντας από το εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με πλάνα από διάφορες κάμερες. Άλλοι απλά κρύφτηκαν στο εσωτερικό. «Ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς, περίπου δέκα, και τρέξαμε να κρυφτούμε στις τουαλέτες», εξήγησε η Ισαμπέλα, που έμεινε κρυμμένη εκεί μέσα για περίπου δύο ώρες. «Φοβόμουν, πολλοί έκλαιγαν», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr