Skip to main content

Β. Ιρλανδία: Εκκίνησε τις νομικές διαδικασίες η ΕΕ καταγγέλλοντας «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε και επίσημα νομική δράση την Τετάρτη 15 Ιουνίου κατά του Λονδίνου ως αντίποινα για την έναρξη μονομερούς αναθεώρησης του καθεστώτος της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit: ανακοίνωσε διαδικασίες παραβίασης που ανοίγουν το δρόμο για δράση ενώπιον της δικαιοσύνης της ΕΕ, καταγγέλλοντας «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». .

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επίτροπος αρμόδιος για τη συμφωνία μετά το Brexit, Μάρος Σέφκοβιτς, ανακοίνωσε δύο νέες διαδικασίες για μη συμμόρφωση με τους ελέγχους αγαθών και την επανέναρξη τρίτης διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσφυγή ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης και ως εκ τούτου κυρώσεις ή οικονομικές κυρώσεις.

«Ο σκοπός αυτών των διαδικασιών» είναι να αναγκάσουν το Λονδίνο «να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», που συνήφθη στο πλαίσιο της συνθήκης για το Brexit, εξήγησε ο Ευρωπαίος επίτροπος. «Το να ενεργούμε μονομερώς δεν είναι εποικοδομητικό. Η παραβίαση διεθνών συμφωνιών δεν είναι αποδεκτή», είπε ο Μάρος Σέφκοβιτς.

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο της που θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, αφού ζητούσε επί μήνες αναθεώρηση του πρωτοκόλλου, την οποία οι Ευρωπαίοι αρνούνται, παραχωρώντας μόνο προσαρμογές

. Το πρωτόκολλο στοχεύει στην προστασία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μετά το Brexit χωρίς να προκαλέσει την επιστροφή μιας φυσικής οριοθέτησης μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη.

Για να επιλύσει αυτόν τον τετραγωνισμό του κύκλου, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε αποδεχθεί ότι η Βόρεια Ιρλανδία έπρεπε να παραμείνει de facto εντός της ευρωπαϊκής αγοράς, καθιερώνοντας τελωνειακά σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, με ελέγχους και γραφειοκρατία. Αυτή η κατάσταση περιπλέκει τις προμήθειες και τρομάζει την ενωσιακή κοινότητα, η οποία πιστεύει ότι η θέση της επαρχίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου απειλείται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Le Figaro