Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Επιβεβαιώθηκε επίσημα το πρώτο ξέσπασμα του κορωνοϊού

Η Βόρεια Κορέα κήρυξε «σοβαρή εθνική έκτακτη ανάγκη», επιβεβαιώντας το πρώτο ξέσπασμα του Covid-19 στη χώρα.  Μετά την επιβεβαίωση των πρώτων επίσημων μολύνσεων, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε αυστηρό εθνικό lockdown. 

Ειδικότερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη ότι η υποπαραλλαγή BA.2 της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ο αριθμός των κρουσμάτων ή οι πιθανές πηγές μόλυνσης.

 «Σημειώθηκε το μεγαλύτερο περιστατικό έκτακτης ανάγκης στη χώρα, με μια τρύπα στο μέτωπο καραντίνας έκτακτης ανάγκης, το οποίο κρατήθηκε με ασφάλεια τα τελευταία δύο χρόνια και τρεις μήνες από τον Φεβρουάριο του 2020», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα ισχυριζόταν ότι δεν είχε καταγράψει ούτε ένα κρούσμα Covid-19 από όταν που έκλεισε τα σύνορά της στην αρχή της πανδημίας, πριν από πάνω από δύο χρόνια. Ωστόσο, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο ιός υπάρχει εδώ και καιρό στη χώρα.

Η παρουσία της παραλλαγής Όμικρον ενδέχεται να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη Βόρεια Κορέα, η οποία δεν έχει εμβολιάσει κανένα από τα 25 εκατομμύρια πολίτες της, σύμφωνα με τους ειδικούς, και το σύστημα υγείας διαθέτει ελάχιστους πόρους. 

Η χώρα μέχρι στιγμής δεν δέχεται τα εμβόλια που προσφέρονται από το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ πρόγραμμα διανομής Covax, πιθανώς επειδή η χορήγηση των εμβόλων θα απαιτούσε διεθνή παρακολούθηση. Η Βόρεια Κορέα είχε στόχο να κρατήσει εκτός της χώρας τον ιό κρατώντας τα σύνορά της κλειστά από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε σε δεινή οικονομική κατάσταση και ελλείψεις τροφίμων, καθώς η ροή βασικών προμηθειών στη φτωχή χώρα μειώθηκε σημαντικά.

Το NK News, με έδρα τη Σεούλ, ανέφερε ότι περιοχές της Πιονγκγιάνγκ είναι σε lockdown εδώ και δύο ημέρες. «Πολλές πηγές αναφέρουν επίσης αναφορές για αγορές πανικού λόγω της αβεβαιότητας για το πότε μπορεί να τελειώσει το lockdown», μετέδωσε. 

Μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, o ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ-ουν συγκάλεσε συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του Εργατικού Κόμματος, όπου αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα εφαρμόσουν τα «μέγιστα» έκτακτα μέτρα. Τα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και μέτρα lockdown, με τον Κιμ να λέει στους πολίτες «να εμποδίσουν πλήρως την εξάπλωση του κακόβουλου ιού αποκλείοντας πλήρως τις περιοχές τους σε όλες τις πόλεις και τις κομητείες σε όλη τη χώρα».  Όλες οι επιχειρηματικές και παραγωγικές δραστηριότητες θα οργανωθούν έτσι ώστε κάθε μονάδα εργασίας να είναι «απομονωμένη» για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου, ανέφερε το KCNA. 

Ο Κιμ είπε στη συνάντηση ότι «ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η ρίζα μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

naftemporiki.gr