Skip to main content

Κρεμλίνο: Στο γήπεδο της Ουκρανίας η μπάλα για τις συνομιλίες- Παρουσιάσαμε τα αιτήματά μας

Η Ρωσία παρουσίασε στην Ουκρανία ένα προσχέδιο εγγράφου, στο οποίο περιγράφονται τα αιτήματά της ως μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους», είπε ο Πεσκόφ την Τετάρτη. «Περιμένουμε απάντηση», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα παρουσίασε στο Κίεβο ένα «σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο εγγράφου» ως μέρος των διαπραγματεύσεων μετά τη ρωσική εισβολή, οι οποίες σημειώνουν μικρή πρόοδο αυτή τη στιγμή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε «αδιέξοδο».

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ανταλλαγή σχεδίων ειρηνευτικών προτάσεων τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια συνάντησης ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε, οι συνομιλίες φαίνεται να έχουν φτάσει σε τέλμα.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στη διαπραγματευτική ομάδα της Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η Ουκρανία μετέτρεψε τις συνομιλίες σε «τσίρκο» και κατηγόρησε το Κίεβο ότι άλλαξε τη θέση του ως «περισπασμό της προσοχής».

«Αυτό δεν είναι ‘’εμπιστεύσου αλλά επιβεβαίωσε’’,αυτό είναι απλώς ‘’επιβεβαίωσε’’, γιατί δεν εμπιστευόμαστε αυτούς τους ανθρώπους για πολύ καιρό», δήλωσε η Ζαχάροβα την Τετάρτη. «Και φυσικά, η κύρια κατάσταση εξελίσσεται στο έδαφος», συνέχισε.

Οι συνομιλίες για πιθανή κατάπαυση του πυρός «βάλτωσαν» αυτόν τον μήνα όταν το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου σε πόλεις που βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο στην κεντρική Ουκρανία, από όπου αργότερα αποσύρθηκαν για να επικεντρωθούν στην ανατολική Ουκρανία, όπου ξεκίνησε χθες η δεύτερη φάση του πολέμου. 

naftemporiki.gr