Skip to main content

Τεχεράνη: Πρώτη αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων μετά των 2018

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας με μια ξένη τράπεζα για την αποδέσμευση ιρανικών πόρων που έχουν παγώσει, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια χώρα.

“Συμφωνία επιτεύχθηκε με ξένη τράπεζα για την αποδέσμευση ενός μέρους οικονομικών μας απαιτήσεων. Είναι μια προκαταρκτική συμφωνία για το πότε και πώς θα αποδεσμευτούν αυτά τα κεφάλαια”, είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσεΐν, ο οποίος επισκέπτεται την Τεχεράνη.

Δεκάδες δισεκατομμύρια ιρανικών κεφαλαίων πάγωσαν σε αρκετές χώρες, κυρίως στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων το 2018 από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ξένη αντιπροσωπεία μετέβη χθες, Τρίτη, στην Τεχεράνη για διαπραγματεύσεις που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.

Η αντιπροσωπεία αυτή, της οποίας η εθνικότητα δεν διευκρινίστηκε, είχε συνομιλίες με εκπροσώπους της ιρανικής κεντρικής τράπεζας και οικονομικούς αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι ο στόχος των συζητήσεων είναι να βρεθεί μια λύση στο πάγωμα ποσού 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιρανικά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τον Ιανουάριο του 2021, η Τεχεράνη κατηγόρησε τη Σεούλ ότι κρατά “σε ομηρεία” επτά δισεκατομμύρια δολάρια (5,7 δισεκ. ευρώ) που ανήκουν στο Ιράν, καλώντας επανειλημμένα την κορεατική πλευρά να τα αποδεσμεύσει.

Διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη εδώ και έναν χρόνο μεταξύ της Τεχεράνης και των Δυτικών σε μια προσπάθεια να επανέλθουν οι ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα του 2015, ώστε να υπάρξει για την Ισλαμική Δημοκρατία μια άρση των τιμωρητικών μέτρων που θα επέτρεπε στο Ιράν να διαθέτει τα δεσμευμένα κεφάλαιά του στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ