Skip to main content

Covid-19: Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι θάνατοι στην Ασία – Ποιες χώρες καταγράφουν ρεκόρ

Η Ασία ξεπέρασε σήμερα το δυσοίωνο ορόσημο του 1 εκατομμυρίου θανάτων λόγω επιπλοκών του Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, ενώ η κορύφωση στα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εξαπλώνεται σε όλη την περιοχή αφού ξεκίνησε σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Ο αριθμός των θανάτων στην Ασία, όπου ζουν πάνω από τους μισούς κατοίκους της Γης, ανήλθε σε 1.000.045, αποτελώντας το 16% του αριθμού των θανάτων λόγω επιπλοκών της Covid-19 σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την καταμέτρηση.

Τα νέα κρούσματα καταγράφουν ή πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ στη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, αλλά έχουν μειωθεί σημαντικά από την κορύφωσή τους στην Ινδία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Ακόμα και η ηπειρωτική Κίνα, που έχει υιοθετήσει μια στρατηγική για μηδενικά κρούσματα με την επιβολή αυστηρών μέτρων, αντιμετώπισε μια δύσκολη δοκιμασία από την ταχεία εξάπλωση της Όμικρον.

Οι θάνατοι έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ στην Ιαπωνία, την Νότια Κορέα καθώς και στο Χονγκ Κονγκ.

Οι θάνατοι λόγω της Covid-19 στο Χονγκ Κονγκ ξεπερνούσαν κατά μέσο τους 200 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, με την έξαρση να σαρώνει εκατοντάδες γηροκομεία, πλήττοντας πολλούς από τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους της μητρόπολης.

Ο ημερήσιος μέσος όρος στη Νότια Κορέα είναι 186 θάνατοι, τρεις φορές το επίπεδο της έξαρσης του 2021.

Αντίθετα με την τάση αυτή κινείται η Ινδία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 52% του συνόλου των θανάτων λόγω κορωνοϊού στην Ασία και η οποία κατέγραψε σημαντική μείωση στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων τον περασμένο μήνα.

Η Ινδία ανακοίνωσε λιγότερα από 5.000 κρούσματα και 200 θανάτους την ημέρα κατά τις τέσσερις τελευταίες ημέρες συγκριτικά με το αποκορύφωμά της φέτος τον Ιανουάριο με πάνω από 300.000 μολύνσεις και 1.000 θανάτους κάθε μέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα έχουν εμβολιάσει πάνω από το 85% του πληθυσμού τους με δύο δόσεις, αλλά λιγότερο από το 40% του πληθυσμού στη Μιανμάρ, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters με βάση τα στοιχεία του ιστότοπου Our World in Data.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, περίπου το 65% του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις.

Το Χονγκ Κονγκ, που εξετάζει τη μαζική διενέργεια τεστ για τα 7,4 εκατ. κατοίκους του, έχει επιβάλει τα πλέον αυστηρά του μέτρα, με περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις, κλείσιμο των περισσότερων χώρων και διακοπή πτήσεων από χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Στην Κίνα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά. Η ηπειρωτική Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πάνω από 1.000 νέες μολύνσεις τοπικής μετάδοσης, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τότε που το Πεκίνο έθεσε υπό έλεγχο την πρώτη πανεθνική έξαρση στις αρχές του 2020, λόγω της αύξησης των ασυμπτωματικών μολύνσεων.

Η χώρα δεν έχει ανακοινώσει ούτε έναν θάνατο από πέρυσι τον Ιανουάριο. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να εξετάσει τη χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών, καθώς η Όμικρον μπορεί ακόμα να προκαλέσει πολλούς θανάτους, δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής ομάδας ειδικών για την πρόληψη της COVID-19.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters