Skip to main content

Κομισιόν: Προς παράταση τα πιστοποιητικά covid έως το καλοκαίρι του 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρατείνει την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον Covid (πράσινο πάσο) για ταξίδια μεταξύ κοινοτικών χωρών, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Όπως δημοσιεύει η ισπανική El País, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να εγκρίνουν ένα νομοθετικό έργο τις επόμενες ημέρες με στόχο επεκτείνει τη χρήση αυτού του διαβατηρίου υγείας που πιστοποιεί ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από κορωνοϊό ή έχει λάβει το πλήρες σχήμα εμβολιασμού.

Πρόθεση της Επιτροπής, επισημαίνουν από το ίδιο μέσο, ​​είναι να διατηρήσει τουλάχιστον 12 ακόμη μήνες ένα εργαλείο που εκτιμάται ως χρήσιμο σε ένα σενάριο στο οποίο η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα. Το διαβατήριο covid θεσπίστηκε τον Ιούλιο του 2021 και η πρόταση που θα παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες προϋποθέτει παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2023. Επί του παρόντος, η ισχύς του έχει οριστεί να λήξει την ίδια ημέρα, αλλά φέτος.

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η παράταση, πρέπει να υποβληθεί έκθεση μαζί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που να αιτιολογεί και να υποστηρίζει την ανάγκη διατήρησης του υποχρεωτικού χαρακτήρα του πιστοποιητικού covid. Ένα έγγραφο που πρέπει να είναι έτοιμο πριν από τις 31 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η El País, επικαλούμενη κοινοτικές πηγές, η επέκταση της χρήσης του πιστοποιητικού είναι μια πρωτοβουλία που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, με την τρέχουσα εξέλιξη της πανδημίας, μπορεί να χρειαστεί να την χρησιμοποιήσουμε πέραν του ενός έτους», αναγνωρίζουν αυτές οι πηγές.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «δεν είναι ότι ζητάμε από τις χώρες να το χρησιμοποιήσουν». Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο μήνα, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ληφθεί μέτρα όπως συμφωνία για κοινοτικές μετακινήσεις χωρίς περιορισμούς, αλλά διατήρηση της χρήσης του πιστοποιητικού covid ως εγγύηση υγείας. Επιπλέον, συμφωνήθηκε επίσης ότι η ισχύς αυτού του διαβατηρίου λήγει για τα άτομα που δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση μετά από 9 μήνες.

naftemporiki.gr