Skip to main content

Πρέπει οι αρνητές εμβολίου να πληρώνουν τα έξοδα περίθαλψής τους;

Ο επικεφαλής του νοσοκομειακού συστήματος του Παρισιού έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση αμφισβητώντας εάν τα άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 θα πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτονται από τη δημόσια ασφάλιση υγείας.

Σύμφωνα με το καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γαλλίας, όλοι οι ασθενείς με COVID-19 που καταλήγουν στην εντατική καλύπτονται πλήρως για τη θεραπεία τους, η οποία κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ την ημέρα και συνήθως διαρκεί από μια εβδομάδα έως 10 ημέρες.

«Όταν είναι διαθέσιμα δωρεάν και αποτελεσματικά φάρμακα, θα πρέπει οι άνθρωποι να μπορούν να τα αρνηθούν χωρίς συνέπειες, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε να φροντίσουμε άλλους ασθενείς;», δήλωσε ο επικεφαλής του συστήματος νοσοκομείων AP-HP του Παρισιού Μάρτιν Χιρς στη γαλλική τηλεόραση την Τετάρτη.

Ο Χιρς είπε ότι έθεσε το θέμα επειδή το κόστος για την υγεία εκτινάσσεται και ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα του συστήματος για όλους τους άλλους.

Αρκετοί Γάλλοι επαγγελματίες υγείας απέρριψαν την πρότασή του, ακροδεξιοί πολιτικοί ζήτησαν να απολυθεί ο Χιρς και η δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια με τους Σοσιαλιστές για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, Aν Ινταλγκό -η οποία προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου του AP-HP- είπε ότι διαφωνεί με την πρότασή του. .

Ένα hashtag που ζητούσε την απόλυση του Χιρς έγινε «τρεντ» στο Twitter στη Γαλλία.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δεν σχολίασε το κάλεσμα του Hirsch, αλλά η Ολγκά Ζιβερνέ , βουλευτής του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στο BFM TV την Πέμπτη ότι «το θέμα που τέθηκε από την ιατρική κοινότητα δεν μπορούσε να αγνοηθεί».

Μια δημοσκόπηση του IFOP στα μέσα Ιανουαρίου έδειξε ότι το 51% των Γάλλων θεώρησε δικαιολογημένο ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα που περνούν στην εντατική θα πρέπει να πληρώσουν μέρος ή το σύνολο του λογαριασμού τους στο νοσοκομείο.

Μια τέτοια πρόταση πάντως θα ήταν παρόμοια με τη Σιγκαπούρη, η οποία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού COVID-19 στον κόσμο, όπου τα άτομα που αρνούνται τα εμβόλια πρέπει να πληρώσουν για την ιατρική τους περίθαλψη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters