Skip to main content

Brexit: Η προθεσμία για την αλιεία λήγει – Η Γαλλία «θα αγωνιστεί για κάθε άδεια»

Μια ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή προθεσμία, η Γαλλία είπε ότι ακόμη περιμένει τη Βρετανία να εγκρίνει σχεδόν 100 άδειες για τους ψαράδες της ώστε εκείνοι να δραστηριοποιούνται στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα ανοιχτά του Τζέρσεϊ και ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη.

Τα αλιευτικά δικαιώματα πλήττουν τις συνομιλίες για το Brexit για χρόνια και συνεχίζουν να επιδεινώνουν τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, όχι λόγω της οικονομικής τους σημασίας αλλά λόγω της πολιτικής τους απήχησης και για τις δύο πλευρές.

Η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αδειοδότησης για να παραχωρηθεί στα αλιευτικά σκάφη η πρόσβαση του ενός στα ύδατα του άλλου όταν η Βρετανία αποχώρησε από το μπλοκ. Ωστόσο, η Γαλλία λέει ότι δεν της έχει δοθεί ο πλήρης αριθμός που πρέπει, ενώ η Βρετανία λέει ότι δεν έχουν χορηγηθεί άδειες μόνο σε εκείνους που δεν έχουν τα σωστά έγγραφα.

Η Ανίκ Ζιραρντέν, υπουργός Θαλασσών της Γαλλίας, είπε ότι η κυβέρνησή της θα παλέψει για κάθε άδεια. «Κανείς δεν πρέπει να μείνει αποκλεισμένος στην αποβάθρα», είπε στους γερουσιαστές.

Ωστόσο, εκείνη υπέκυψε στις προηγούμενες απειλές για αντίποινα από τη γαλλική κυβέρνηση και είπε ότι τυχόν αντίποινα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάλογα με τη θέση της Βρετανίας την Παρασκευή. Αυτή είναι η προθεσμία που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λονδίνο για να αποδεχθεί ή να απορρίψει τα εκκρεμή αιτήματα για άδειες.

Είπε ότι εάν το αδιέξοδο συνεχιστεί, η Γαλλία θα παροτρύνει την Επιτροπή να φέρει το θέμα για διαιτησία από μια επιτροπή βρετανών και ευρωπαίων εκπροσώπων που επιβλέπει την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit.

Εάν αυτό αποτύγχανε, η Γαλλία θα πιέσει ώστε η Επιτροπή να ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες, μια κίνηση που η υπουργός είπε ότι θα πάρει χρόνο.

Η Ζιραρντέν είπε ότι 53 από τις άδειες που έλειπαν ήταν για ψάρεμα στο νερό 6-12 μίλια μακριά από τις βρετανικές ακτές, οι περισσότερες από τις οποίες ζητήθηκαν από σκάφη που είχαν αντικαταστήσει παλαιότερα σκάφη και ότι η Βρετανία λέει ότι δεν μπορεί να αποδείξει το ιστορικό του ψαρέματος στα νερά της.

Το Παρίσι έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Λονδίνο ότι ενήργησε κακόπιστα και ότι δεν τήρησε την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. Η Βρετανία λέει ότι σέβεται τις ρυθμίσεις μετά το Brexit.

Τον περασμένο μήνα, Γάλλοι ψαράδες απέκλεισαν προσωρινά το λιμάνι του Καλαί και τη σιδηροδρομική σύνδεση της σήραγγας της Μάγχης σε μια προσπάθεια να διαταράξουν το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της ηπείρου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters