Skip to main content

Τραμπ: Απειλεί με «λουκέτο» το δημόσιο για το …τείχος

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με το ενδεχόμενο μιας μακράς παράλυσης των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το λεγόμενο «shutdown», εάν οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου αρνηθούν να χρηματοδοτήσουν το συνοριακό τείχος με το Μεξικό, λίγες μόλις ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τον προϋπολογισμό.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι το πρωί του Σαββάτου  (07.00 ώρα Ελλάδας).

Σε περίπτωση απουσίας συμβιβασμού μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου επί του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το έτος 2019, ορισμένες υπηρεσίες ενδεχομένως θα χρειαστεί να κλείσουν και οι υπάλληλοί τους να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ύψους 5 δισ. δολαρίων, θα περιλαμβάνεται σε αυτόν τον προϋπολογισμό.

«Ακόμη κι ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν προσπάθησε για πέντε χρόνια να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα ή φράγματα, όπως δεν μπόρεσε να το κάνει. Και άλλοι το επιχείρησαν. Θα το καταφέρουμε, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο» προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά από tweets.

Αυτό το τείχος είναι η προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου ο Τραμπ να εγκρίνει τον προϋπολογισμό και να επικυρώσει το κείμενο, όπως προειδοποίησε ο ίδιος.

Στην περίπτωση που οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος αρνηθούν να υπερψηφίσουν το μέτρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιθυμεί να βρει έναν συμβιβασμό. Την προηγούμενη εβδομάδα είπε μάλιστα ότι θα ήταν «υπερήφανος» να προκαλέσει «λουκέτο» στο αμερικανικό δημόσιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters