Skip to main content

«Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» – Η επίθεση στη Νορβηγία και οι «φόβοι ριζοσπαστικοποίησης»

Ελίζα Καραγιώργη
[email protected]

«Ένας 37χρονος Δανός εξισλαμίστηκε». Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που παρουσίασε την Πέμπτη η νορβηγική αστυνομία, την επομένη της επίθεσης με τόξο και βέλη που άφησε πέντε νεκρούς και δύο τραυματίες στην πόλη Κόνγκσμπεργκ, δυτικά της πρωτεύουσας, Όσλο.

Η αστυνομία είχε έρθει σε επαφή με τον ύποπτο στο παρελθόν για «φόβους ριζοσπαστικοποίησης», δήλωσε ο αξιωματούχος της νορβηγικής αστυνομίας Όλε Μπρέντρουπ Σαβερουντ σε συνέντευξη Τύπου. Αυτοί οι φόβοι, που οδήγησαν σε παρακολούθηση, χρονολογούνται από το 2020 και πριν, είπε. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι TV2, ο ύποπτος είχε ιατρικό ιστορικό.

Η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι τα πέντε θύματα σκοτώθηκαν όλα μετά την πρώτη επαφή μεταξύ της σωμάτων ασφαλείας και του υπόπτου, ο οποίος παραδέχτηκε τα γεγονότα κατά την ανάκριση. Αναφερόμενος για τη βίαιη συμπεριφορά του, ο άνδρας κατάφερε να ξεφύγει από την αστυνομία, στην οποία έριξε βέλη. Συνελήφθη μισή ώρα μετά την πρώτη απόπειρα διαφυγής, είπε η αστυνομία.

Τα θύματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί επίσημα. Ωστόσο, η αστυνομία είπε ότι ήταν τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας, ηλικίας 50 έως 70 ετών.

Το ασυνήθιστο modus operandi

Δανός υπήκοος που κατοικεί στο Κόνγκσμπεργκ, μια μικρή πόλη περίπου 25.000 κατοίκων περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά του Όσλο, ο ύποπτος ανακρινόταν όλη τη νύχτα και πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή αυτήν την Πέμπτη ή την Παρασκευή εν όψει της προφυλάκισής του. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Φρέντρικ Νέουμαν, είναι συνεργάσιμος. «Εξηγεί λεπτομερώς, μιλάει και συνεργάζεται καλά με την αστυνομία», είπε στους δημοσιογράφους.

Η επίθεση σημειώθηκε σε διάφορες τοποθεσίες σε μια μεγάλη περιοχή του Κόνγκσμπεργκ, συμπεριλαμβανομένου ενός σούπερ μάρκετ. Εκεί τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ο οποίος δεν ήταν εν ώρα υπηρεσίας. Ο Τύπος δημοσίευσε φωτογραφίες από μαύρα βέλη, προφανώς αγωνιστικά, ενώ ένα ήταν κολλημένο σε έναν τοίχο. Η αστυνομία λέει ότι ο ύποπτος χρησιμοποίησε επίσης άλλα όπλα, η φύση των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

Η επίθεση, με ένα ασυνήθιστο modus operandi, το οποίο, ίσως σε κάποιους θύμισε την ταινία του 2011 «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν», έλαβε χώρα την τελευταία ημέρα της εντολής της συντηρητικής πρωθυπουργού Έρνα Σόμπεργκ, η οποία πρόκειται να παραδώσει τα ηνία αυτή την Πέμπτη σε μια νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Γιόνας Γκαρ Στέρε, νικητή στις βουλευτικές εκλογές της 13ης Σεπτεμβρίου.

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από τα τραγικά γεγονότα στο Κόνγκσμπεργκ», αντέδρασε επίσης ο Βασιλιάς Χάραλντ Ε’, ενώ ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στο Twitter «σοκαρισμένος και λυπημένος».

Ακροδεξίες επιθέσεις

Σε απάντηση της επίθεσης, η αστυνομία, η οποία είναι συνήθως άοπλη, θα φέρει προσωρινά όπλα σε όλη τη χώρα. Αρκετές προγραμματισμένες ισλαμιστικές επιθέσεις είχαν προληφθεί στο παρελθόν στη Νορβηγία. Αλλά γενικώς ειρηνικό Σκανδιναβικό έθνος έχει πληγεί από δύο ακροδεξιές επιθέσεις την τελευταία δεκαετία.

Πριν 10 χρόνια, στις 22 Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε 77 άτομα με έκρηξη βόμβας κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, ενώ σκότωσε οκτώ, προτού ανοίξει πυρ εναντίον μιας διαδήλωσης των Εργατικών Νέων στο νησί Ουτόγια, προκαλώντας άλλα 69 θύματα.

Τον Αύγουστο του 2019, ο Φίλιπ Μανσχάους  πυροβόλησε επίσης σε ένα τζαμί κοντά στο Όσλο, πριν εξουδετερωθεί από τους πιστούς, χωρίς να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Στο παρελθόν είχε πυροβολήσει για φυλετικούς λόγους την υιοθετημένη ετεροθαλή αδελφή του, η οποία ήταν ασιατικής καταγωγής.