Skip to main content

Λε Ντριάν: Κάποιος είπε ψέματα – Συνεχίζεται η ένταση Παρισιού-Καμπέρας για τα υποβρύχια

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Γαλλίας-Αυστραλίας για το ζήτημα των υποβρυχίων. Η Γαλλία κατηγόρησε την Αυστραλία ότι είπε ψέματα λίγο πριν η Καμπέρα ακυρώσει το μεγάλο συμβόλαιο , με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, να δηλώνει «κάποιος είπε ψέματα».

Χωρίς κανένα σημάδι για επικείμενη χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Λε Ντριάν δήλωσε σε κοινοβουλευτική ακρόαση ότι η Αυστραλία δεν εξέφρασε ποτέ αμφιβολίες για τη σύμβαση υποβρυχίων των 56 δισ. ευρώ ή το στρατηγικό σύμφωνο Ινδο-Ειρηνικού πριν ακυρώσει τη σύμβαση.

«Όλα όσα σας είπα επιβεβαιώνονται με την επιστολή που έλαβα στις 15 Σεπτεμβρίου από το αυστραλιανό υπουργείο Άμυνας και έλεγε ότι όλα είναι εντάξει, ας συνεχίσουμε», είπε ο Le Drian.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό υποδηλώνει ότι «κάποιος είπε ψέματα». Και πρόσθεσε: «Κάτι δεν κολλάει, δεν είναι σωστό και δεν ξέρουμε τι».

Ο κ. Λε Ντριάν επανέλαβε ότι ο Γάλλος εργολάβος Naval Group είχε λάβει μια επιστολή την ίδια μέρα που έσπασε το συμβόλαιο λέγοντας ότι η Αυστραλία ήταν «ικανοποιημένη» με τη στρατηγική επανεξέταση των υποβρυχίων και ήταν έτοιμη για την «ταχεία υπογραφή για τη δεύτερη φάση του προγράμματος».

Ως αποτέλεσμα, η απόφαση να σπάσει το συμβόλαιο υποβρυχίων πολλών δισεκατομμυρίων αντιμετωπίστηκε με «άβολο» στη Γαλλία, είπε.

Η εν λόγω επιστολή δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ο Guardian επικοινώνησε με την αυστραλιανή κυβέρνηση για σχόλιο, αλλά προηγουμένως έχει υποβαθμίσει τη σημασία της επιστολής.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας είπε στον Guardian: «Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η Naval Group ενημερώθηκε ότι η επίσημη έξοδος από την αναθεώρηση του συστήματος είχε επιτευχθεί, όπως απαιτείται βάσει των συμβατικών ρυθμίσεων που ίσχυαν εκείνη τη στιγμή».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Αυτή η αλληλογραφία δεν αναφερόταν ούτε επέτρεπε την έναρξη της επόμενης φάσης του προγράμματος, η οποία παρέμεινε υπό την επιφύλαξη της ανακοίνωσης των αποφάσεων από την αυστραλιανή κυβέρνηση».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα το αποτέλεσμα από τη συμμετοχή του στην τριάδα ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας για μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για την παράδοση υποβρυχίων πυρηνικής ενέργειας.

Ο κ. Μόρισον υποστηρίζει ότι ενήργησε για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Αυστραλίας σε μια περίοδο επιδείνωσης των στρατηγικών προοπτικών στον Ινδο-Ειρηνικό, αναγνωρίζοντας παράλληλα την «απογοήτευση» της Γαλλίας.

Αλλά ο κ. Λε Ντριάν είπε ότι μέχρι την ημέρα της «προδοσίας», η Γαλλία καθησυχάστηκε από την Αυστραλία ότι όλα ήταν καλά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian