Skip to main content

Τα άτομα με ήπιες μορφές άνοιας υποφέρουν από κατάθλιψη

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τη συναισθηματική συμπεριφορά των ασθενών που προσέρχονται στα Ιατρεία Μνήμης κατέγραψαν με έρευνα που διεξήγαγαν οι επιστήμονες Καλλίγερου Φ., Παππάς Β., Δημακοπούλου Ε., Λύρας Β. και Σακκά Π. και την οποία παρουσίασαν στο πλαίσιο του 28ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευρολογίας.

Η μελέτη έγινε με στόχο να καταγραφούν τα δημογραφικά, ιατρικά, νευροψυχολογικά και κλινικά δεδομένα των ατόμων που εξετάσθηκαν στο Ιατρείο Μνήμης κατά τα έτη 2015 και 2016.

Στου συμμετέχοντες έγινε φυσική και νευρολογική κλινική εξέταση, καταγραφή του ιατρικού τους ιστορικού, λεπτομερής νευροψυχολογικός έλεγχος, αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος και απεικόνιση εγκεφάλου.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 1.087 άτομα και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 73 έτη. Από όλους τους συμμετέχοντες, το 69,2%, δηλαδή 752 άτομα, ήταν γυναίκες και το 30,8%, δηλαδή 335 άτομα, ήταν άνδρες.

Από το σύνολο των ασθενών που εξετάσθηκαν οι 289 διαγνώσθηκαν με άνοια, άλλα 212 άτομα με ήπιες νοητικές διαταραχές και 400 άτομα είχαν φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες. Μεταξύ των ατόμων με άνοια, το 52,4% είχαν διάγνωση για νόσο Αλτσχάιμερ, 15,3% διάγνωση μεικτής άνοιας, 11,6% αγγειακής άνοιας, 8,6% άνοια της νόσου Πάρκινσον ή με σωμάτια Lewy, 7,5% μετωποκροταφικής άνοιας και 4,6% άλλα είδη άνοιας.

Από τα άτομα με φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες, το 24,6% παρουσίαζε αγχώδη διαταραχή και το 21,9% καταθλιπτική συμπτωματολογία.

Οι διαγνωσθέντες με ήπια νοητική διαταραχή είχαν σε ποσοστό 36,3% αγχώδη διαταραχή και σε ποσοστό 39,7% καταθλιπτική συμπτωματολογία.

Σύμφωνα με την καταγραφή αυτή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δυστυχώς τα ποσοστά κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής είναι εξαιρετικά υψηλά, ειδικά στα άτομα με ήπια νοητική διαταραχή.

Όπως ανάφεραν οι ειδικοί, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην προσέγγισή μας καθώς, σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονται ραγδαία τα άτομα που παρουσιάζουν άνοιες. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που έχουν αναπτυχθεί τα Ιατρεία Μνήμης σε αρκετές προηγμένες χώρες, με στόχο να προσφέρουν προσιτή και αξιόπιστη εκτίμηση των νοητικών λειτουργιών στα άτομα 3ης ηλικίας.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας το Ιατρείο Μνήμης του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών λειτουργεί από το 2007 παρέχοντας αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων που προσέρχονται με αιτιάσεις μνήμης.