Skip to main content

Η γρίπη των πτηνών οδηγεί σε μαζικές σφαγές πουλερικών σε Βρετανία και Ολλανδία

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές τις Ολλανδίας και της Βρετανίας η εμφάνιση ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους της γρίπης των πτηνών που βρέθηκε σε φάρμα στο Hekendorp της Ολλανδίας στις 17 Νοεμβρίου.

Οι ολλανδικές αρχές δήλωσαν ότι το στέλεχος αφορά τον ιό H5N8 και ήδη προχώρησαν στην καταστροφή 150.000 κοτόπουλων. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες πουλιά θανατώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια αντιμετωπιστούν τα δύο κρούσματα της γρίπης των πτηνών, που θα μπορούσαν να συνδέονται με το συγκεκριμένο στέλεχος.

Στην Ολλανδία επιβλήθηκε πανεθνική απαγόρευση της μεταφοράς πουλερικών και αυγών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6.000 πάπιες σφαγιάστηκαν σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή Nafferton, στο EastYorkshire, την περασμένη Δευτέρα, μετά από τη γρίπη των πτηνών που ανιχνεύθηκε σε πτηνά του κοπαδιού. Ήδη το αγρόκτημα βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού.

Οι αξιωματούχοι υγείας προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε απειλή για τον άνθρωπο, καθώς το επικίνδυνο στέλεχος βρέθηκε σε ζώα. Ο NigelGibbens, Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης, επεσήμανε ωστόσο, ότι το κρούσμα δεν αφορούσε το στέλεχος H5N1 του ιού, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και να αποδειχθεί μοιραία.