Skip to main content

Πώς θα μείνει η βιομηχανία στην Ευρώπη

REUTERS/Yves Herman

Κύκλοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μιλούν στη «Ν» για την ευρωπαϊκή απάντηση στις πράσινες επενδύσεις των ΗΠΑ

Το αβέβαιο γεωπολιτικό πλαίσιο, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και οι εντάσεις με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάγκασαν την ΕΕ να καταστήσει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα έναν από τους στρατηγικούς της άξονες.

Η απάντηση όμως που έχει δώσει μέχρι τώρα η Ευρώπη στο Αμερικανικό πακέτο των 400 δισ. δολαρίων σε επιδοτήσεις για πράσινες επενδύσεις στην Αμερική, μόνο επαρκής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως τονίζουν στην Ναυτεμπορική, κύκλοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Το ευτύχημα είναι ότι από τον Ιανουάριο που αναλαμβάνει το Βέλγιο την εξαμηνιαία προεδρία στην ΕΕ , «θα εφαρμοστούν πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να ανταγωνιστεί τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) των Ηνωμένων Πολιτειών, που «πλημμυρίζει» με επιδοτήσεις 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προσέλκυση ευρωπαϊκών εταιρειών στην Αμερική» τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Αυτές», προσθέτουν, «θα είναι οι προτεραιότητες του Βελγίου, όπως τις εξήγησε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κροό, κατά τη διάρκεια Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες», δύο ημέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα, στο Ντουμπάι.

Κλίμα και βιομηχανία είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι 

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου στη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους βιομήχανους κατέστησε μάλιστα σαφές ότι « η αποβιομηχάνιση της ΕΕ δεν θα βοηθήσει στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων, το αντίθετο»

«Το μήνυμά μου είναι ότι το κλίμα και η βιομηχανία είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι.Με την αποβιομηχάνιση, με μια πολιτική αποανάπτυξης, δεν θα επιτύχουμε τους στόχους μας, αντίθετα. Είναι καλό για τον κόσμο, η βιομηχανία να παραμείνει στην Ευρώπη», τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Ο Ντε Κρό αναφέρθηκε στον σημαντικό βαθμό καινοτομίας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή νομοθεσία, μερικές φορές είναι υπερβολικά αυστηρή, όχι ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά ως προς τις μεθόδους επίτευξής τους.

Χαιρετίζοντας την ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία», ως « καλή νομοθεσία» , ο Ντε Κρο κρίνει ωστόσο, ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη ενός μέσου υποστήριξης της βιομηχανίας και των επενδύσεων ,όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού(IRA),στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δελεάζει εταιρείες να επενδύσουν στην πράσινη μετάβαση στην Αμερική.

«Φυσικά, οι Αμερικανοί έχουν πολλά χρήματα να προσφέρουν, σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα χρήματα από εμάς» τονίζουν στη «Ν» Ευρωπαίοι βιομήχανοι. «Αλλά οι επιχειρηματίες ανησυχούν επίσης ότι εάν τα χρήματα του IRA εξαντληθούν ή εάν υπάρξει αλλαγή στην πολιτική για κάποιο λόγο μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όλες αυτές οι επενδύσεις θα σταματήσουν»,προσθέτουν.

«Καρότο οι ΗΠΑ, ραβδί η Ευρώπη»

«Οι ΗΠΑ είναι η χώρα του καρότου. Εμείς, στην Ευρώπη, είμαστε η ήπειρος του ραβδιού. Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερα καρότα στην Ευρώπη», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός, ο οποίος θα ταξιδέψει στο Ντουμπάι την Παρασκευή για να συμμετάσχει στην 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP28).

Στο ζήτημα της εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα, που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Ντουμπάι, ο Βέλγος πρωθυπουργός πιστεύει ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μειωθεί η χρήση τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα ». Αλλά -όπως είπε-«θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια; Ναι, είναι αναπόφευκτο αλλά όσο το δυνατόν λιγότερο και χρησιμοποιώντας ορισμένες τεχνολογίες όπως το CCS για τη δέσμευση άνθρακα, όπου χρειάζεται».

Ο Ντε Κρο χαιρέτισε επίσης τις «τεράστιες » επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είπε πώς πρέπει επίσης να « είμαστε ανοιχτοί στην πυρηνική ενέργεια » εάν θέλουμε να μειώσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων πιο γρήγορα.