Skip to main content

Το 2100 η Ελλάδα θα έχει 37 ημέρες καλοκαιρίας λιγότερες σε σχέση με φέτος

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες θα καθιστούν ανυπόφορες τις εξωτερικές δραστηριότητες αρκετές ημέρες από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο

Έχουμε επισήμως άνοιξη, αν και ο καιρός μοιάζει έντονα με καλοκαίρι και κάποιες στιγμές με φθινόπωρο. Νέο ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφονται κάθε μήνα και όλοι ετοιμάζονται να δουν τους επόμενους μήνες την κλιματική κρίση να δείχνει και πάλι τα δόντια της, με έντονες ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές και ίσως πλημμύρες.

Οι εποχές αλλάζουν. Έως τα τέλη του αιώνα, οι κάτοικοι των βόρειων χωρών θα βλέπουν ηλιόλουστες ημέρες πιο νωρίς, μέσα στον χειμώνα. Αντιστοίχως εκείνοι στον νότο θα έχουν λιγότερες ημέρες καλού καιρού μέσα στον χρόνο.

Έρευνα του MIT, που δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg, συνδυάζει δεδομένα από 50 κλιματικά μοντέλα, προκειμένου να καθορίσει σε ποιον βαθμό θα αλλάξει ο αριθμός των ημερών καλοκαιρίας σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς έως το 2100.

Ο όρος που χρησιμοποιεί το MIT είναι το «outdoor days» και αναφέρεται σε παράθυρα 24 ωρών, στα οποία οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ευχάριστες για να μπορούν οι περισσότεροι άνθρωποι να απολαμβάνουν εξωτερικές δραστηριότητες (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται χειμερινά σπορ). Με λίγα λόγια ημέρες στις οποίες δεν κάνει ούτε κρύο ούτε υπερβολική ζέστη και δεν εκδηλώνονται ακραία φαινόμενα. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες για την ποιότητα της ζωής, τα ταξίδια και τον τουρισμό.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν καλές ημέρες

Στη Ρωσία, τον Καναδά και άλλες χώρες του παγκόσμιου Βορρά οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερες ημέρες με ιδανικές συνθήκες για εξωτερικές δραστηριότητες στο μέλλον. Στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία οι πολίτες θα κερδίσουν από 18 έως 60 outdoor days έως το 2100. Από την άλλη χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού θα χάσουν δεκάδες ημέρες. Η Δομινικανή Δημοκρατία θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, χάνοντας 124 ημέρες καλού καιρού. 

Ο καύσωνας θα είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι θα χάσουμε 37 outdoor days τον χρόνο (έως το 2100) εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο. Το Μεξικό θα χάσει 86 ημέρες και η Φλόριντα των ΗΠΑ θα χάσει 68.