Skip to main content

ΕΔΑΔ: Η αδράνεια ενάντια στην κλιματική αλλαγή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ καταδικάζει ένα κράτος για την έλλειψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε μια ομάδα γυναικών από την Ελβετία, οι οποίες είχαν προσφύγει κατά της κυβέρνησης της χώρας τους καταγγέλλοντας «την αδυναμία των ελβετικών αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες ζωής τους και στην υγεία τους.

Η ελβετική ένωση των «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος», στην οποία συμμετέχουν 2.500 γυναίκες, επεδίωκε το ΕΔΑΔ να αναγκάσει την Ελβετία να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιο γρήγορα από όσο έχει σχεδιάσει.

Σύμφωνα με το BBC, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι πράγματι η ελβετική κυβέρνηση επηρέασε αρνητικά την υγεία των γυναικών, καθώς δεν μείωσε τις εκπομπές ρύπων αρκετά γρήγορα.

Δεσμευτική η απόφαση του ΕΔΑΔ

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ καταδικάζει ένα κράτος για την έλλειψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η απόφαση είναι δεσμευτική και μπορεί να επηρεάσει τη νομοθεσία σε 46 χώρες στην Ευρώπη, επισημαίνει το BBC.

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε δύο άλλες παρόμοιες προσφυγές, την πρώτη που ασκήθηκε από έξι νεαρούς Πορτογάλους εναντίον 32 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μια άλλη από έναν πρώην δήμαρχο στη Γαλλία κατά της γαλλικής κυβέρνησης.

Αξιολογεί την απόφαση η Ελβετία – Τούνμπεργκ: Αυτή είναι μόνο η αρχή

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναλύσει την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της χώρας Βιόλα Άμχερντ αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομερώς την απόφαση με το αιτιολογικό ότι πρώτα πρέπει να την διαβάσει, ωστόσο επισήμανε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η κλιματική πολιτική.

Η καταδικαστική για την Ελβετία απόφαση του ΕΔΔΑ «είναι μόνο η αρχή όσον αφορά τις διαφορές για το κλίμα», σχολίασε η ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Διαβάστε επίσης:

Αυστρία: Προειδοποίηση ειδικών – «Χωρίς πάγο» η χώρα σε 45 χρόνια