Skip to main content

Χειμώνας χωρίς πολλά χιόνια: Χαμηλή η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα φέτος

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Το χιόνι μειώθηκε στο μισό μετά το διάστημα των υψηλών θερμοκρασιών στα μέσα της Άνοιξης

Χαμηλό ήταν το ποσοστό χιονοκάλυψης στην Ελλάδα τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Βάσει των στοιχείων, μόνο τρεις-τέσσερις χειμερινές κακοκαιρίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τον μέσο όρο ποσοστού χιονοκάλυψης στην Ελλάδα.

Χρονικά, το πρώτο χιόνι εμφανίστηκε κατά τα τέλη Νοεμβρίου 2023, το δεύτερο στα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου 2023 και τα υπόλοιπα δύο μέσα στον Ιανουάριο 2024, οπότε καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό χιονοκάλυψης (22%) για τον χειμώνα 2023-2024.

Πολύ χαμηλή χιονοκάλυψη από τον Φεβρουάριο

Από τα μέσα Φεβρουαρίου 2024 μέχρι και σήμερα, το ποσοστό χιονοκάλυψης κινήθηκε εντυπωσιακά χαμηλά, διατηρώντας τιμές κάτω από το 3% της χώρας.

Φτάνοντας στα μέσα της άνοιξης 2024, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες 15 ημέρες κατάφεραν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την έκταση χιονοκάλυψης, μειώνοντάς την κατά το ήμισυ.

Στις 21 Μαρτίου 2024 η έκταση χιονοκάλυψης ανήλθε στα 1.450 km2, ενώ στις 6 Απριλίου 2024 περίπου 720 km2 της χώρας καλύπτονται ακόμη με χιόνι.

Επομένως, μέσα σε διάστημα 15 ημερών χάθηκαν περίπου 700 km2 χιονιού από τα βουνά της χώρας.

Δείτε ΕΔΩ τον καιρό στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με βάση στοιχεία που αντλούνται σε πραγματικό χρόνο από το meteo.gr.