Skip to main content

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Όλοι μαζί απέναντι στην πιο επείγουσα πρόκληση της εποχής μας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean”

Τη σημασία να έχουμε στη σκέψη μας πάντα τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στον πλανήτη μας και να προσευχόμαστε για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην επίσημη ομιλία του στο 9ο Διεθνές Συνέδριο ”Our Ocean”, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 16 Απριλίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Συνεδρίου, στα αγγλικά, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μία στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται σε αβεβαιότητα, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπου τόσες πολλές ζωές έχουν ήδη χαθεί και τόσοι πολλοί αθώοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα. Ζήτησε δε να τηρηθεί από όλους ενός λεπτού σιγή, “καθώς στρέφουμε τον νου και την καρδιά μας στα θύματα του πολέμου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς και στη δική μας ήπειρο.”

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και στις επιπτώσεις του στη θαλάσσια ζωή, ο Παναγιώτατος, επεσήμανε ότι για περισσότερα από 35 χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογραμμίζει την κοινή υποχρέωση για την προστασία της Δημιουργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε, διοργανώθηκαν από το Πατριαρχείο εν πλω περιβαλλοντικά συμπόσια σε διάφορα υδάτινα οικοσυστήματα του πλανήτη, όπως στην Αδριατική, στη Μαύρη Θάλασσα, στους ποταμούς Αμαζόνιο και Μισισιπή, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας τους για τη ζωή στον πλανήτη, αλλά και των κινδύνων που τα απειλούν.

Αναφερόμενος στη σημασία του μυστηρίου του βαπτίσματος, αλλά και στην εορτή των Θεοφανείων, κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων με τον σταυρό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε:

“Το νερό έχει πνευματική και συμβολική σημασία, υπενθυμίζοντάς μας ότι το νερό του πλανήτη δεν είναι ιδιωτικός πόρος για λίγους, αλλά ιερό δώρο για όλους. Πράγματι, κάθε άνθρωπος εδώ – κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη – είναι η μικρογραφία ενός ωκεανού, ένας μικρόκοσμος των υδάτων που συντηρούν τη ζωή. Εν συντομία, οι ίδιοι οι ωκεανοί ενώνουν κάθε ήπειρο, κάθε ακτογραμμή και κάθε πολίτη του πλανήτη μας.”

Συνομιλία με τον Τζον Κέρι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η σημερινή γενιά οφείλει να παραδώσει στις επόμενες έναν κόσμο “τουλάχιστον τόσο καλό, αν όχι καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε”. Ωστόσο, όπως είπε, η τραγική πραγματικότητα είναι “ότι η δική μας θα είναι η πρώτη γενιά που θα κληροδοτήσει έναν πλανήτη κατεστραμμένο από άγνοια και αδιαφορία, αλλά και από κατάχρηση και απληστία. Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε την ευθύνη μας ενώπιον του Δημιουργού και της δημιουργίας Του, ίσως μπορούμε να συγκινηθούμε από την ενοχή ότι στερούμε τα παιδιά μας από δίκαιη πρόσβαση στους φυσικούς πόρους.”

“Οι θρησκείες, ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογραμμίζει πάντοτε τη σημασία της συνεργασίας λαών, πολιτισμών και θρησκειών για την προστασία της Κτίσης. “Γνωρίζουμε σήμερα πως ό,τι κάνουμε σε μια γωνιά του πλανήτη έχει άμεσες και μόνιμες συνέπειες για τον υπόλοιπο πλανήτη. Έχουμε επίγνωση σήμερα ότι οι θρησκείες μπορούν να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης”, είπε, και τόνισε ότι είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων να αναλάβουν δράση τώρα. “Όλοι μας —και όλοι μαζί!— πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι αναμφίβολα η πιο επείγουσα πρόκληση της εποχής μας, μια πρόκληση με σημαντικές επιπτώσεις για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στις κοινωνίες μας, για τους πληθυσμούς και την πολιτική στις κοινότητές μας και για την οικονομία και την ασφάλεια των λαών μας”, τόνισε ο Παναγιώτατος.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Πατριάρχης, είχε σύντομη συνομιλία με τον Τζον Κέρι, πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (2013-2017) και Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα (2020-2024), ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε με εγκωμιαστικούς λόγους στη διακονία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επίκαιρα ζητήματα εκκλησιαστικά και γενικότερα. Ακολούθως παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρωθυπουργός, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, προς τιμήν των Ηγετών που συμμετέχουν στη διεθνή Συνάντηση.