Skip to main content

Το μέσο παγκόσμιο εισόδημα θα μειωθεί κατά ένα πέμπτο μέχρι το 2050… εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

Το οικονομικό πλήγμα που προβλέπεται είναι υπερδιπλάσιο από κάθε προηγούμενη ανάλυση.

Κατά ένα πέμπτο αναμένεται να μειωθεί το μέσο εισόδημα τα επόμενα 26 χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μελέτη που προβλέπει ότι το κόστος των ζημιών θα είναι έξι φορές υψηλότερο από το τίμημα του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι βαρύτερες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφές ύψους 38 τρισεκατ. δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του είδους της που έχει γίνει ποτέ και τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.

Σύμφωνα με τον Guardian, το βαρύ τίμημα – το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις – έχει ήδη κλειδώσει στην παγκόσμια οικονομία τις επόμενες δεκαετίες ως αποτέλεσμα των τεράστιων εκπομπών που έχουν διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα μέσω της καύσης φυσικού αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων.

Αυτό θα επιφέρει καταστροφικές απώλειες σχεδόν σε κάθε χώρα, με δυσανάλογα σοβαρές επιπτώσεις σε εκείνες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική διαταραχή, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανισότητα.

«Είναι καταστροφικό»

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η μόνιμη μέση απώλεια εισοδήματος παγκοσμίως θα είναι 19% μέχρι το 2049. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η μείωση θα είναι περίπου 11%, ενώ στην Αφρική και τη νότια Ασία θα είναι 22%, με ορισμένες μεμονωμένες χώρες να είναι πολύ υψηλότερη από αυτό.

“Είναι καταστροφικό”, δήλωσε η Leonie Wenz, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Potsdam για την έρευνα των κλιματικών επιπτώσεων και μία από τις συγγραφείς της μελέτης. “Έχω συνηθίσει η δουλειά μου να μην έχει ένα ωραίο κοινωνικό αποτέλεσμα, αλλά εξεπλάγην από το πόσο μεγάλες είναι οι ζημιές. Η διάσταση της ανισότητας ήταν πραγματικά σοκαριστική”.

Η μελέτη εξέτασε επίσης το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα, όπου οι ανθρώπινες ενέργειες τώρα μπορούν ακόμη να κάνουν μεγάλη διαφορά. Εάν συνεχιστεί η συνήθης επιχειρηματική δραστηριότητα, οι συγγραφείς προέβλεψαν απώλειες του μέσου εισοδήματος άνω του 60% έως το 2100. Αν όμως οι εκπομπές μειωθούν στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, η μείωση του εισοδήματος θα σταθεροποιηθεί μέχρι τα μέσα του αιώνα στο 20% περίπου.

Το οικονομικό πλήγμα που προβλέπει η μελέτη είναι υπερδιπλάσιο από κάθε προηγούμενη ανάλυση.

Πίσω από αυτή τη διαφορά κρύβεται μια πιο εξελιγμένη μεθοδολογία. Ενώ οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες εξέταζαν μόνο τις ζημιές που σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας σε εθνικό επίπεδο, η νέα μελέτη ενσωμάτωσε επίσης τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων χρησιμοποιώντας δεδομένα 40 ετών από 1.600 υποεθνικές περιοχές. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο καιρός είναι ένα τοπικό και όχι εθνικό φαινόμενο. Η μελέτη εξέτασε επίσης πώς οι επιπτώσεις τείνουν να παραμένουν επί μήνες και χρόνια, αντί να αποτελούν μόνο βραχυπρόθεσμο πλήγμα.

Αισιόδοξες οι προηγούμενες προβλέψεις

Οι προηγούμενες προβλέψεις ήταν αισιόδοξες ότι οι περισσότερες οικονομίες του βόρειου ημισφαιρίου θα συνέχιζαν να αναπτύσσονται. Αντίθετα, η νέα μελέτη αναφέρει ότι χώρες όπως η Γερμανία (-11%), η Γαλλία (-13%), οι ΗΠΑ (-11%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-7%) θα χάσουν ακόμη και μέχρι τα μέσα του αιώνα. Χειρότερα θα πληγούν χώρες σε ήδη θερμές περιοχές, όπως η Μποτσουάνα (-25%), το Μάλι (-25%), το Ιράκ (-30%), το Κατάρ (-31%), το Πακιστάν (-26%) και η Βραζιλία (-21%).

Πηγή: Guardian