Skip to main content

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

REUTERS/George Frey

Η εταιρεία οδηγεί την κούρσα στην άκρως επικερδή αγορά των φαρμάκων απώλειας βάρους

Αποτελέσματα τριμήνου που ξεπέρασαν με άνεση τον πήχη των προσδοκιών παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του έτους η Novo Nordisk, η δανέζικη εταιρεία η οποία έχει καταστεί η πιο πολύτιμη εισηγμένη της Ευρώπης, χάρη στην εντυπωσιακή απήχηση των φαρμάκων της για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Με τη ζήτηση για το Ozempic και το Wegovy να έχει απογειωθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο φαρμακευτικός κολοσσός είδε τα καθαρά κέρδη του να κάνουν άλμα 28% στα 25,4 δισ. κορόνες (3,65 δισ. δολαρία), έναντι προβλέψεων των αναλυτών ότι θα διαμορφωθούν στα 23,7 δισ. κορόνες.

Οι πωλήσεις του Wegovy – που εγκρίθηκε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους στις ΗΠΑ και για τη μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων σε ανθρώπους με παχυσαρκία – αυξήθηκαν 35% στην αμερικανική αγορά και συνολικά υπερδιπλασιάστηκαν στα 9,38 δισ. κορόνες.

«Είμαστε ικανοποιημένη με την αύξηση των πωλήσεων τους πρώτους τρεις  μήνες του έτους, η οποία οδηγείται από την αυξημένη ζήτηση για τις θεραπείες του διαβήτη και της παχυσαρκίας» σημείωσε ο CEO, Λαρς Φρούεργκααρντ Γιόργκενσεν. Η Novo Nordisk, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του 2024, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2024, αναμένοντας αύξηση από 19% έως 27% στα έσοδα και 22% έως 30% στα λειτουργικά κέρδη.

Η εταιρεία θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, αφού δέχεται αυξανόμενο ανταγωνισμό στο πεδίο των θεραπειών για απώλεια βάρους από την αμερικανική Eli Lilly και άλλες μικρότερες εταιρείες, που προσπαθούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη φρενίτιδα γύρω από την αγορά αδυνατίσματος. Πρόσφατα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για ακόμη ένα πειραματικό φάρμακο αδυνατίσματος της εταιρείας, έχουν δώσει περαιτέρω ώθηση στη μετοχή της, που καταγράφει κέρδη 59% από τις αρχές του έτους.

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι η αγορά των φαρμάκων για απώλεια βάρους θα δει τον τζίρο της να εκτινάσσεται στα 100 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030.

Η «ένεση» του Ozempic στην οικονομία της Δανίας

Η επιτυχία της Novo Nordisk έχει αντίκτυπο και στην οικονομία της Δανίας. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υπερβαίνει πλέον τα 570 δισ. δολάρια και έχει ξεπεράσει το δανέζικο ΑΕΠ. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα της Novo είναι πλέον το κορυφαίο στον κόσμο, με ενεργητικό διπλάσιο από εκείνο του Gates Foundation.

Πέρυσι μπήκαν 2,3 δισ. δολάρια στα κρατικά ταμεία από φόρους που πλήρωσε η φαρμακοβιομηχανία, ενώ οι τεράστιες επενδύσεις της και η αυξημένη παραγωγή της βοήθησαν τη δανέζικη οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμούς σχεδόν 2% – τέσσερις φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οι πιθανές «παρενέργειες»

Χωρίς τη συμβολή της Novo, σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομία της Δανίας θα είχε παγιδευτεί σε στασιμότητα.

Ωστόσο η μεγάλη αυτή ισχύς έχει και ρίσκο τόσο για την εταιρεία όσο και για την οικονομία.  Κάθε κίνησή της μπαίνει στο μικροσκόπιο γεγονός που θα μπορούσε να φέρει περιορισμούς ή αυξημένους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές. Το όποιο στρατηγικό λάθος θα είχε επιπτώσεις όχι μόνο στην ίδια, αλλά και στα κρατικά ταμεία, την επιστημονική έρευνα, ακόμη και τις θέσεις εργασίας στη Δανία.