Skip to main content

Πορείες σε όλο τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε 159 χώρες και σε περισσότερες από 2.000 πόλεις με αίτημα την άμεση δράση για την κλιματική αλλαγή. Μαζικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη.

Πλήθος κόσμου ένωσε σήμερα τις φωνές του ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα που συγκαλείται από τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Στο Μανχάταν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν–ανάμεσά τους και ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι 550 λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές και χαρακτήρισαν τη διοργάνωση την μεγαλύτερη διαμαρτυρία για το κλίμα της τελευταίας πενταετίας, μετέδωσε το BBC.

Μαζί τους και ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο ο οποίος προ ημερών χρίστηκε από τον Μπαν Κι Μουν «Αγγελιοφόρος της ειρήνης» του οποίου  βασική  προτεραιότητα είναι η μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στο Βερολίνο, 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να ζητήσουν την λήψη άμεσων μέτρων.

Στις Βρυξέλλες, η αστυνομία εκτιμά ότι περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα, ενώ οι ίδιοι οι διοργανωτές της διαδήλωσης κάνουν λόγο για 2.000 άτομα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι διαδηλωτές φορούσαν κονκάρδες με πράσινες καρδιές και σχημάτισαν με το σώμα τους μία καρδιά σε έναν ανοιχτό χώρο ενώ ελικόπτερα που πετούσαν στην περιοχή τους φωτογράφιζαν.

Η ισχυρή βροχόπτωση στη Σουηδία δεν επηρέασε τους ακτιβιστές, καθώς στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο κοινοβούλιο.

Στο Όσλο, περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες και πλακάτ που έγραφαν «Η Πράσινη Επανάσταση 2014».

Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην Πορεία για το Κλίμα που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Αλλάξτε πολιτική, όχι κλίμα».

Εκατοντάδες νέοι βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους του Κατμαντού ζητώντας «τολμηρή δράση και δικαιοσύνη για το κλίμα».

Στο Κάιρνς της Αυστραλίας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το συνεδριακό κέντρο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Ανανεώσιμες» και «Αλλαγή Τώρα».

Στη Μελβούρνη, 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση ζητώντας από τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ να κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή.

Ογκώδεις ήταν οι πορείες για το κλίμα σε Παρίσι και Λονδίνο, ενώ στην Αθήνα πολίτες συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνους που ζητούν μια παγκόσμια συμφωνία που θα αποτρέψει την καταστροφική κλιματική αλλαγή .

Σημειώνεται πως όσον αφορά στη συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή θα διεξαχθεί την Τρίτη στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν 125 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Πρόκειται για την πρώτη φορά που σημειώνεται μια τέτοια συνάντηση έπειτα από την αποτυχημένη σύνοδο για το κλίμα που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη το 2009.

Βασική προτεραιότητα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ είναι η προώθηση συμφωνημένης και συντονισμένης προσπάθειας ώστε στα τέλη του 2015 στο Παρίσι να υπάρξει μια νέα συμφωνία για διεθνή ολοκληρωμένη πολιτική στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, προτού να είναι πολύ αργά.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC