Skip to main content

Υπέρ της θέσπισης φόρου για τον άνθρακα ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για Brexit, υποψήφιος για τις προκριματικές εκλογές με τη δεξιά για τις προεδρικές εκλογές του 2022, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης φόρου για τον άνθρακα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια στήλη στο Journal du Dimanche.

«Ο φόρος άνθρακα στα σύνορα της Ένωσης είναι απολύτως απαραίτητος, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά επειδή θα αποκαταστήσει τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ της Ευρώπης, η οποία τώρα επιβαρύνει πολύ τον άνθρακα, και των εμπορικών εταίρων που δεν τον φορολογούν καθόλου ή ελάχιστα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Ιούλιο να φορολογήσει την κηροζίνη για πτήσεις εντός της ΕΕ από το 2023, επιβάλλοντας παράλληλα έναν ελάχιστο συντελεστή βιοκαυσίμων. Τι προκαλεί ανησυχία στις εταιρείες, οι οποίες φοβούνται μια «στρέβλωση του ανταγωνισμού» με τον υπόλοιπο κόσμο. Εάν η φορολόγηση του άνθρακα στην Ευρώπη είναι «μεγάλη ικανοποίηση για την οικολογία», δημιουργεί επίσης «μεγάλο πρόβλημα», υπογραμμίζει ο Μισέλ Μπαρνιέ: «γιατί γίνεται πολύ ακριβό στην παραγωγή στην Γηραιά Ήπειρο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα μετεγκαταστάσεων των εργοστασίων».

«Αποκατάσταση της δικαιοσύνης»

«Μόνο ένας φόρος άνθρακα στα σύνορα της Ένωσης, που ισχύει άμεσα για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα σύμφωνα με το αποτύπωμα άνθρακα, μπορεί να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να ανταμείψει τις προσπάθειές μας για το κλίμα», πιστεύει περαιτέρω ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο Μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα στα σύνορα που πρότειναν οι Βρυξέλλες αυτό το καλοκαίρι «ωστόσο, έρχεται ενάντια στην απροθυμία πολλών κρατών», τόνισε εκφράζοντας τη λύπη του, λέγοντας ότι θέλει να διεξαγάγει «αυτόν τον αγώνα για τον φόρο στα σύνορα χωρίς καθυστέρηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro