Skip to main content

19η Μαΐου: Τιμές στους νεκρούς Έλληνες του Πόντου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)
Στεφάνια στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη.

Συμμετείχαν ΠΟΕ, ΠΟΠΣ και δευτεροβάθμια ποντιακά σωματεία – Το τραγούδι του μικρού Αρσένη Ορφανίδη

Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των κυβερνητικών και τοπικών Αρχών, εκπρόσωποι ποντιακών ομοσπονδιών (ΠΟΠΣ, ΠΟΕ), συλλόγων, φορέων και παλιννοστούντων και πλήθος πολιτικών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ενώ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

«Για μας, για τη γενιά μου, τα θύματα αυτά δεν είναι μακρινοί πρόγονοί μας, είναι οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας. Ο ξεριζωμός δεν είναι μία απόμακρη ιστορία, είναι οι αφηγήσεις τους, αυτές που ακούσαμε μέσα στους λυγμούς από τα στόματά τους. Γι’ αυτό για εμάς η υπεράσπιση της αλήθειας, η απόδοση τιμής, είναι ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Όπως είναι μεγάλη η ευθύνη μας να μεταδώσουμε την αλήθεια αυτή και στις επόμενες γενιές και ας γίνει η υπεράσπιση των παθών των Ποντίων, υπεράσπιση της ειρήνης για όλο τον κόσμο. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα δεν μισούν κανέναν, όμως δεν κάνουμε σπιθαμή πίσω από τα ελληνικά μας δίκαια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα στο Pontos News…