Skip to main content

Ισλανδία: «Ξεριζώνει» τα bitcoin και καλλιεργεί καλαμπόκι

Γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να «εκδιώξει» τους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων

Η Ισλανδία σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια έναντι του οικονομικού κέρδους, φυτεύοντας καλαμπόκι και περιορίζοντας τους εξορύκτες bitcoin, καθώς το νησιωτικό κράτος επιδιώκει μεγαλύτερη αυτάρκεια στα τρόφιμα σε ένα εχθρικό κόσμο.

Η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ, δήλωσε στους Financial Times ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών στην Ευρώπη και οι διαταραχές στο εμπόριο χτύπησαν καμπανάκι ότι το σκανδιναβικό έθνος πρέπει να μειώσει την εξάρτησή του από τις εισαγωγές.

«Δεν είναι εύκολο να είσαι αγρότης στην Ισλανδία. Τα χωράφια είναι μικρά και λίγα καθώς οι παγετώνες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της χώρας» είπε συμπληρώνοντας: «Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευτούμε».

«Να επαναδρομολογηθεί η ενέργεια»

Η εκστρατεία της Γιακομπσντότιρ, που προέρχεται από τους κόλπους του Αριστερού-Πράσινου Κινήµατος της Ισλανδίας, για την επισιτιστική ασφάλεια συνδυάζεται με την προσπάθεια περιορισμού των ενεργοβόρων ανθρακωρύχων bitcoin που έχουν μετατρέψει το νησί σε παράδεισο για data-centers.

«Η πολύτιμη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να επαναδρομολογηθεί, από τα κέντρα δεδομένων σε κατοικίες και  βιομηχανίες, σημείωσε η Jakobsdóttir, λέγοντας ότι προτεραιότητά της είναι οι ενεργειακές ανάγκες των 375.000 πολιτών της Ισλανδίας.

«Το Bitcoin είναι ένα οικονομικό φαινόμενο παγκοσμίως, αλλά τα κέντρα δεδομένων στην Ισλανδία καταναλώνουν σημαντικό μερίδιο από την πράσινη ενέργειά μας», υπογράμμισε.

Η νέα στρατηγική για την ενίσχυση της αιολικής ενέργειας θα δώσει προτεραιότητα στις πράσινες βιομηχανίες για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα.

«Το bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα, τα οποία χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας, δεν αποτελούν μέρος αυτής της αποστολής», δήλωσε.

 Οι «ανθρακωρύχοι» που καταβροχθίζουν ενέργεια

Η φθηνή και άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια έχει προσελκύσει ενεργοβόρα data centers και ανθρακωρύχους bitcoin στην περιοχή της Αρκτικής.

Δεκάδες ομάδες bitcoin καταναλώνουν 120MW ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερη από ότι τα νοικοκυριά της χώρας, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Luxor.

Η ελλιπής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα ανάγκασε τις ισλανδικές μονάδες επεξεργασίας ψαριών να στραφούν σε γεννήτριες πετρελαίου και ντίζελ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, γεγονός που ο Γκουλαουζερ Ορ Όρακσον, υπουργός Περιβάλλοντος της Ισλανδίας, χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Ευρωπαϊκά «μέτρα» για την επισιτιστική ασφάλεια

Τα σχόλια της Γιακομπσντότιρ, έρχονται εν μέσω ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς μεγάλοι εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων, όπως η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες, προσπαθούν να βρουν τρόπους να εξισορροπήσουν την παραγωγή τροφίμων με την ανάγκη να επιτευχθούν οι αυστηροί κλιματικοί στόχοι της ΕΕ.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει καταργήσει φάρμες, ώστε η Χάγη να μπορέσει να ανταποκριθεί στους στόχους που έχει επιβάλει η ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών.

Η Ιρλανδία έχει διατυπώσει παρόμοιες προτάσεις που θα ανάγκαζαν τους αγρότες να θανατώσουν 200.000 βοοειδή.

Η Ισλανδία, όπου το περιορισμένο φως της ημέρας και οι παγωμένες θερμοκρασίες δυσχεραίνουν την καλλιέργεια, εισάγει ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για να ενισχύσει την παραγωγή.

«Ένα από τα πράγματα που δρομολογούμε είναι η καλλιέργεια καλαμποκιού, κάτι που δεν γίνεται συστηματικά, αν και είναι εφικτό» είπε η Ισλανδή πρωθυπουργός.

Η Ισλανδία παράγει το μεγαλύτερο μέρος των ζωικών προϊόντων που καταναλώνει, αλλά μόνο το 1% των δημητριακών της και το 43% των λαχανικών της.

Μόνο το ένα πέμπτο περίπου της χώρας χρησιμοποιείται για γεωργική παραγωγή, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Γιακομπσντότιρ τόνισε ότι η χώρα «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο καλαμπόκι. Έτσι, είναι σημαντικό να καλλιεργούμε κάτι μόνοι μας», λόγω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού.

«Βλέπουμε μια μεγαλύτερη τάση για απομονωτισμό στον κόσμο» κατέληξε.

naftemporiki.gr