Skip to main content

Η πλατφόρμα Threads από σήμερα στην ΕΕ και στην Ελλάδα

Η νέα πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη στο Instagram

Η πλατφόρμα Threads, η υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων της Μeta και μεγάλος αντίπαλος του X (πρώην twitter),  κυκλοφορεί από σήμερα το μεσημέρι στην Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή Threads εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο, και είναι ήδη διαθέσιμη σε 100 χώρες, σύμφωνα με την εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Η  κυκλοφορία της εφαρμογής στην ΕΕ δεν κατέστη αρχικά, δυνατή λόγω  της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το Threads έχει παρόμοια δομή με το Χ, καθώς το αφεντικό της Meta  θέλει να ανταγωνιστεί την πλατφόρμα του Έλον Μασκ.  Η νέα πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη στο Instagram – επομένως το Threads δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς λογαριασμό Instagram.

Το όριο για μια ανάρτηση στο Threads είναι 500 χαρακτήρες – στο X είναι 280 χαρακτήρες. Σύνδεσμοι, εικόνες και βίντεο μπορούν επίσης να ενσωματωθούν σε αναρτήσεις νημάτων.

Η εμφάνιση του Threads προκάλεσε ισχυρή σεισμική δόνηση όχι μόνο στο  Χ που απείλησε ε νομικές ενέργειες κατά της Meta καταγγέλλοντας αθέμιτες και παράνομες τακτικές αλλά γενικότερα στον κόσμο των social media.

Η Meta έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την κυριαρχία της στην αγορά και για τη φερόμενη προσπάθεια να πνίξει τον ανταγωνισμό είτε αντιγράφοντας είτε απλά εξοντώνοντας ανταγωνιστικές πλατφόρμες και εφαρμογές.

Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα του ανταγωνισμού ανησυχούν ότι εάν η νέα πλατφόρμα πετύχει τον στόχο της να αντικαταστήσει το Twitter ή γενικότερα συγκεντρώσει τεράστιο αριθμό χρηστών τότε θα οδηγηθούμε στη συσσώρευση ακόμη μεγαλύτερης ισχύος και κυριαρχίας για τη Meta και το αφεντικό της Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Η σύνδεση της νέας εφαρμογής με το Instagram έχει ήδη προκαλέσει κριτική στους χρήστες. Αν και οι χρήστες του Threads μπορούν να «απενεργοποιήσουν» το προφίλ τους, δεν μπορούν να διαγράψουν την υπηρεσία χωρίς να διαγράψουν επίσης τον λογαριασμό τους στο Instagram.

Ωστόσο, αναζητούνται τρόποι για το πώς ο λογαριασμός Threads μπορεί να διαγραφεί ξεχωριστά στο μέλλον.

Μένει να δούμε τι «κύματα» θα προκαλέσει το Threads μετά την κυκλοφορία του στην Ευρώπη και αν μπορεί να ξεπεράσει την πλατφόρμα X μακροπρόθεσμα.