Skip to main content

Ερντογάν: Να μην αποκλειστεί η Τουρκία από τα ευρωπαϊκά αμυντικά σχέδια – Να αρθούν οι περιορισμοί μεταξύ συμμάχων

REUTERS/Yves Herman

Σε δηλώσεις του κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να μην αποκλειστεί η χώρα του

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Να συμπεριληφθεί η Τουρκία στα ευρωπαϊκά αμυντικά σχέδια κάλεσε εκ νέου τις χώρες του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της ΕΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να μην αποκλειστεί η χώρα του.

«Λάβαμε μέτρα για να επιτύχουμε τον στόχο του 5% των αμυντικών δαπανών έως το 2030», είπε αναφερόμενος στη συνεισφορά της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του συγκαταλέγεται πλέον στις 10 κορυφαίες αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως.

Αναφερόμενος στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε πως, «ως η χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό ξηράς στην Ευρώπη, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να θέσουμε τις δυνατότητές μας στην υπηρεσία της Συμμαχίας όποτε αυτό απαιτείται».

«Να αρθούν οι περιορισμοί μεταξύ συμμάχων»

«Οι σύμμαχοι μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να αποκλείουν συμμάχους από τα αμυντικά σχέδια. Οι περιορισμοί μεταξύ των συμμάχων θα πρέπει να αρθούν στην αμυντική συνεργασία για να επιτευχθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ 3.0», δήλωσε ο Ερντογάν.

Απευθυνόμενος ειδικά στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε επίσης: «Εδώ θα ήθελα να απευθυνθώ ειδικά στους συμμάχους μας που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Το μέγιστο όφελος από τις προσπάθειες της Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αποφευχθούν οι περιττές αλληλεπικαλύψεις με το ΝΑΤΟ».

Και πρόσθεσε: «Ενώ είναι εφικτό ένα μοντέλο συνεργασίας που επιβάλλει η κοινή λογική, ο αποκλεισμός των συμμάχων που δεν είναι μέλη της Ένωσης θα οδηγήσει σε σπατάλη των περιορισμένων πόρων και σε μια τεχνητή διαίρεση στην Ευρώπη, την οποία δεν επιθυμούμε καθόλου».

«Εκτιμώ τη στάση του Τραμπ για επίλυση της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ιράν»

Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Εκτιμώ τη στάση του προέδρου Τραμπ για την επίλυση της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ιράν», είπε.

«Η λύση των δύο κρατών είναι το κλειδί για τη διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε επίσης αναφερόμενος στη σύγκρουση Ισραηλινών – Παλαιστινίων.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ερντογάν δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, ενώ παράλληλα θα κατευθύνουμε τη Ρωσία προς την ειρήνη».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.