Skip to main content

Ryanair: Εντοπίστηκαν ανταλλακτικά κινητήρων με πλαστά έγγραφα

Η περίπτωση της Ryanair δεν είναι μεμονωμένη καθώς και άλλες αεροπορικές έχουν ανακαλύψει εξαρτήματα που συνοδεύονται από πλαστά έγγραφα πιστοποίησης

Η low cost αεροπορική εταιρεία Ryanair ανακοίνωσε ότι εντόπισε εξαρτήματα με πλαστά έγγραφα πιστοποίησης σε δύο κινητήρες αεροσκαφών της.

Τα εξαρτήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ελέγχων συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στο Τέξας και τη Βραζιλία τους τελευταίους μήνες. Έκτοτε αφαιρέθηκαν από τους κινητήρες, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του αερομεταφορέα Μάικλ Ο’ Λίρι σε συνέντευξή του στο Δουβλίνο την Πέμπτη.

Η περίπτωση της Ryanair δεν είναι μεμονωμένη καθώς και άλλες αεροπορικές έχουν ανακαλύψει εξαρτήματα που υποστηρίζονται από πλαστά έγγραφα πιστοποίησης. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Delta, η American και η Southwest, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Το σκάνδαλο

Οι ρυθμιστικές αρχές της αεροπορίας έχουν βάλει στο στόχαστρο μια ύποπτη εταιρεία του Λονδίνου που ονομάζεται AOG Technics. Την κατηγορούν ότι προμήθευε χιλιάδες εξαρτήματα κινητήρων με πλαστά έγγραφα πιστοποίησης για τα μοντέλα των Airbus και Boeing, συμπεριλαμβανομένων των 737 παλαιότερης γενιάς που χρησιμοποιούνται στη Ryanair.

Ο Ο’ Λίρι ανέφερε ότι πιστεύει ότι η AOG προμήθευε τα ανταλλακτικά που κατά λάθος κατέληξαν στον στόλο της Ryanair καθώς η ιρλανδική αεροπορική δεν είχε ποτέ απευθείας συναλλαγές με την AOG. Φαίνεται έτσι ότι το εξάρτημα για τους δύο κινητήρες της μέσω τρίτων. Πάντως, ο αερομεταφορέας παραμένει «σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστος» συνολικά από το σκάνδαλο, υποστήριξε ο Ο’ Λίρι.

Ο κινητήρας CFM56 που επηρεάστηκε από το σκάνδαλο είναι ο πιο δημοφιλής στους παγκόσμιους στόλους αεροσκαφών.

Οι κατασκευαστές κινητήρων δήλωσαν τον Οκτώβριο ότι είχαν εντοπίσει 126 κινητήρες με ύποπτα ανταλλακτικά που πωλήθηκαν από την AOG, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τοποθετημένων σε συνεργεία επισκευής της CFM.

Ακολούθως, οι αεροπορικές εταιρείες κλήθηκαν να ελέγξουν τα αποθέματά τους σε ανταλλακτικά κινητήρων, σύμφωνα με τον Ο’ Λίρι. Τα εξαρτήματα που βρέθηκαν έχουν σταλεί στις ομάδες που ηγούνται της έρευνας για την AOG, ενώ οι κινητήρες παραμένουν σε καταστήματα, πρόσθεσε.

Στον απόηχο του σκανδάλου, πρέπει να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος σε τρίτα μέρη που προμηθεύουν εξαρτήματα για κινητήρες αεριωθουμένων, υπογράμμισε ο Ο’ Λίρι.