Skip to main content

Υποψήφια η Βεστάγκερ για το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Εάν αναλάβει θα αποχωρήσει από την Κομισιόν πριν τη λήξη της δικής της θητείας τον Οκτώβριο του 2024

Η Mαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, δήλωσε ότι θα είναι υποψήφια για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Χαίρομαι που η κυβέρνηση της Δανίας με πρότεινε ως πιθανή υποψήφια για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», ανέφερε σε δήλωσή της. «Επιβεβαιώνω τη διαθεσιμότητά μου για την αξιολόγηση, αναμένοντας τη διαδικασία και τα επόμενα βήματα της τράπεζας», ανέφερε.

Εάν επιλεγεί, η Βεστάγκερ θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει την τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χρηματοδοτεί προγράμματα εντός και εκτός του μπλοκ.

Ο Βέρνερ Χόγιερ, ο σημερινός πρόεδρος της τράπεζας, θα παραιτηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους μετά από δύο θητείες. Εάν η Βεστάγκερ αναλάβει τη θέση, θα αποχωρήσει από την Επιτροπή πολύ πριν από τη λήξη της δικής της θητείας τον Οκτώβριο του 2024.

Οι υπουργοί Οικονομικών πιθανότατα θα συζητήσουν την υποψηφιότητα σε μια άτυπη συνάντηση τον Σεπτέμβριο. Ενώ οι κυβερνήσεις συνήθως προτιμούν να συμφωνήσουν με συναίνεση, μπορούν επίσης να ψηφίσουν.

naftemporiki.gr