Skip to main content

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Η Fed θα κάνει μεγάλο λάθος αν δεν προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων

REUTERS/Shannon Stapleton

Η παράλειψη μιας αύξησης των επιτοκίων «θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η λιγότερο επιθυμητή» από τις τρεις επιλογές που διαθέτει η κεντρική τράπεζα, υποστήριξε ο διάσημος οικονομολόγος.

Οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρωζώνη και Αμερική αναμένεται να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους ως προς τη νομισματική πολιτική τους αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, με την απόφασή της να έρχεται στις 15 Ιουνίου. Η Κριστίν Λαγκάρντ και η ομάδα της αναμένεται να σφίξουν τις βαλβίδες παροχής ρευστότητας κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Η απόφαση της Fed είναι πιο ανοιχτή. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια νωρίτερα και τώρα αυτές θα μπορούσαν να τελειώσουν. Έτσι, στις 14 Ιουνίου, δεν αποκλείεται να παραλείψει την επιβολή μιας ακόμα αύξησης των ομοσπονδιακών επιτοκίων, κάτι που για τον διάσημο οικονομολόγο και ένα εκ των πλέον έμπειρων αναλυτών της αγοράς, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, είναι λάθος.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους Financial Times, ο κορυφαίος οικονομολόγος προειδοποίησε ότι «η παράκαμψη» μιας αύξησης των επιτοκίων «θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η λιγότερο επιθυμητή» επιλογή από τις τρεις που διαθέτει η κεντρική τράπεζα.

Οι περισσότεροι traders αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού στο τρέχον επίπεδό της την Τετάρτη, και έπειτα θα προχωρήσει ξανά σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον στις 25 Ιουλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίασή της. Αυτή η προσέγγιση θα δώσει στη Fed πίστωση χρόνου ώστε να εξετάσει για άλλες έξι εβδομάδες τα οικονομικά δεδομένα προτού αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή θα σταματήσει τη μάχη της κατά του πληθωρισμού.

Παρόλο που πολλοί αναλυτές ψηφίζουν υπέρ αυτής της προσέγγισης, ο Ελ Εριάν επέκρινε την ιδέα. «Ένας επιπλέον μήνας ανάλυσης δεδομένων είναι απίθανο να ενισχύσει σημαντικά τον τρόπο που κατανοεί η Fed τις επιπτώσεις ενός εργαλείου πολιτικής που δρα με μεταβλητές καθυστερήσεις», έγραψε.

«Τα πρόσφατα στοιχεία συνηγορούν σε αύξηση για την κεντρική τράπεζα που έχει επανειλημμένως επιμείνει ότι η δράση της εξαρτάται από τα δεδομένα»», είπε ο Ελ Εριάν, πιθανώς αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία, όπως η έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Μάιο, η οποία υπέδειξε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει «καυτή» παρά τις προσπάθειες σύσφιξης της τράπεζας.

Αντί να παρακάμψει μια αύξηση των επιτοκίων, η Fed θα πρέπει είτε να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού είτε να σηματοδοτήσει ότι διακόπτει την πολιτική σύσφιξης ενώ υιοθετεί έναν νέο στόχο πληθωρισμού μεταξύ 3% και 4%, πρόσθεσε ο Ελ Εριάν.