Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η σκληρή οροφή αναγνωρίζεται από αγοραίους που επηρεάζουν Fed & EKT

Η εβδομάδα ξεκινά με απειλές και υποσχέσεις.

Οι θεσμικοί είχαν επιλέξει την στάση αναμονής με διάθεση ήπιων ρευστοποιήσεων ως την ώρα που οι Κεντρικές Τράπεζες θα αποκαλύψουν τις προθέσεις τους ως προς τη νομισματική πολιτική τους στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Για αυτό δεν εξέπληξε το γεγονός πως από τις δημοπρασίες για το κλείσιμο προέκυψε το κατώτερο ημέρας. Εκεί έκλεισε ο μέσος όρος. Η εβδομάδα ξεκινά με απειλές και υποσχέσεις.

Στα διεθνή

·        Το  χρηματοοικονομικό σύμπαν είναι σχετικά γαλήνιο ενόψει μιας σειράς αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων της Fed αυτή την εβδομάδα. Οι δείκτες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να ανεβαίνουν, λόγω των, διαρκώς ευρισκόμενων στο επίκεντρο της ζήτησης,  μετοχών τεχνολογίας.

·        Η λέξη κλειδί είναι η “παράλειψη”. Οι traders πιστεύουν ότι η Fed στο τέλος της συνεδρίασης της για τη νομισματική πολιτική στις 14 Ιουνίου θα παραλείψει την επιβολή μιας ακόμα αύξησης των ομοσπονδιακών επιτοκίων. Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου είναι περίπου 75% με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, σε σύγκριση με 25% για μια αύξηση των επιτοκίων κατά τέταρτο της μονάδας. Μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στην κορύφωση του κύκλου της σύσφιξης για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων.

·        Η ΕΚΤ βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, με την απόφασή της στις 15 Ιουνίου. Η Κριστίν Λαγκάρντ και η ομάδα της αναμένεται να σφίξουν τις βαλβίδες παροχής ρευστότητας κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. Οι οικονομολόγοι γενικά αναμένουν ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα κορυφωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα, μετά από δύο αυξήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ενημερώσει επίσης  για τη νομισματική της πολιτική το βράδυ της Πέμπτης.

·        Η UBS ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse, αλλά δεν είναι τόσο καλά νέα για όλους τους εργαζόμενους  καθώς εξοντώνει τους ηγέτες της Credit Suisse. Η μεγαλύτερη συγχώνευση στον τραπεζικό τομέα από την οικονομική κρίση του 2008 δημιουργεί έναν παγκόσμιο τιτάνα διαχείρισης πλούτου. Τώρα, η UBS πρέπει να προχωρήσει με την περίπλοκη ενσωμάτωση του πρώην αντιπάλου της, μια διαδικασία που πιθανότατα θα περιλαμβάνει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.

·        Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο μακροβιότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της χώρας και μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες της χώρας, η καριέρα του σημαδεύτηκε από έρευνες για δωροδοκίες, κρίσεις και επιδείξεις.

·        Η ολλανδική κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει την παρακολούθηση σε Κινέζους φοιτητές σε πανεπιστημιακά προγράμματα για ευαίσθητες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών και της άμυνας.

Στην Αθήνα

Είναι βέβαιη και από όλους σχεδόν αποδεκτή η ισχύς του επιπέδου των 1280 μονάδων ως οροφής. Επειδή αφενός πριν προσεγγιστεί ξεσπούν ρευστοποιήσεις και αφετέρου η παραμονή του ΓΔ στο άνω άκρο της ζώνης που η αγοραία συναίνεση ορίζει ως αντίσταση από συναλλαγές προ δεκαετίας περίπου, επιτυγχάνεται με την εμφάνιση κυκλικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Χθες με την αρωγή των εκθέσεων από την  Morgan Stanley, οι τραπεζικές μετοχές εξέπεμπαν αρχικά από το ταμπλό το μήνυμα της υγείας και των θετικών προσδοκιών για τη δυναμική της Αθηναϊκής αγοράς. Αλλά στις 13:30 με τζίρο 54,5 εκατ. ευρώ ο ΓΔ αφού είχε πιάσει τις 1273,5 μονάδες (+0,94%)  είχε γυρίσει στις 1270 με άνοδο 0,66% με 4 καθοδικά blue chip.

Η μεγαλύτερη πτωτική μεταβολή στα καθοδικά blue chip ήταν -0,6% με τον ΔΤΡ στο +2%. Στις 15:30 ο τζίρος είχε αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ άρα έτρεχε με 15 εκατ. ευρώ την ώρα αλλά η εικόνα στο ταμπλό είχε επιδεινωθεί. Τα πτωτικά  blue chip είχαν γίνει οκτώ και δυο εξ αυτών έχαναν πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα. Ο ΓΔ ήταν στις 1267,8 μονάδες (+0,5%) και ανάμεσα στις μετοχές του 25άρη που υπήρξε διακριτικό ξεφόρτωμα ήταν και η ΕΤΕ. Η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων επέτρεψε την υπεροχή των πιέσεων στις αποτιμήσεις. Παράλληλα υπολογίσιμες πιέσεις ασκούντο στο δεκαετές ομόλογο αναφοράς,  με αποτέλεσμα την άνοδο της απόδοσης κατά 3 ως 4 μονάδες βάσης, ενώ για τα υπόλοιπα στην ευρωζώνη μειώθηκαν οι αποδόσεις.

Στις 16:30 η διαπίστωση της αδυναμίας των αγοραστών να οδηγήσουν τον μέσο όρο κοντά στο ανώτερο μέρας που ορίστηκε στις 13:00 είχε κάνει τη δουλειά της. Δηλαδή με κύματα εντολών που αύξησαν την προσφορά μετοχών μετά τις 13:00, στις 16:10 είχαμε σαφή εικόνα αναζήτησης ημερήσιου πυθμένα.

Οι παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών αφορούσαν στα όρια της κίνησης του ΓΔ. Από την Leon Depolas Sec. ανέφεραν: Με νέο υψηλότερο επίπεδο τιμών τελείωσε η προηγούμενη εβδομάδα για τον ΓΔΧΑ, ενώ και ο τζίρος παραμένει αυξημένος. Στο εσωτερικό, υπενθυμίζουμε ότι έχουμε την εκπνοή των παραγωγών την Παρασκευή, αλλά και την ολοκλήρωση της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των μετοχικών δεικτών του ΧΑ. Σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να δούμε αύξηση της μεταβλητότητας, ενώ τοποθετούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών του ΓΔΧΑ για τις επόμενες ημέρες μεταξύ των 1290 και 1210 μονάδων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την νέα επισκόπηση του Bloomberg το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% φέτος και 1,0% / 1,7% το 2024 / 2025, ενώ η πιθανότητα ύφεσης εκτιμάται στο 40%.

Από την Piraeus Sec. ειδοποίησαν: “Λόγω απουσίας σημαντικών εγχώριων ειδήσεων αυτή την εβδομάδα, περιμένουμε οι επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικά αισιόδοξοι, ενόψει της ανακοίνωσης των αποφάσεων για τα επιτόκια”.

Ενώ η Beta Sec. αναγνώρισε τον πειρασμό των επενδυτών: “Η εναλλαγή μετοχών θα συνεχιστεί, ωστόσο σημειώνουμε πως τα ‘βαριά χαρτιά’ είναι τα περισσότερα σε τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα και ίσως βάλουν τους επενδυτές στον πειρασμό να κατοχυρώσουν τα πρόσφατα κέρδη τους”.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης  της Fast Finance επισημαίνει : Οι τζίροι σταθερά διπλάσιοι από το 2022, με τους συμμετέχοντες μέρα με την μέρα να αυξάνονται, χωρίς παρόλα αυτά να βλέπουμε υπερβολές. Οι διορθώσεις είναι υγεία, μιας και η τάση ενδυναμώνεται και βρίσκεται η ευκαιρία να μπουν και νέα κεφάλαια στην Αγορά.