Skip to main content

Κίνα: Δυναμική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Έτρεξε με 4,5% - τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και έναν χρόνο

Ανέβασε αισθητά ταχύτητα το πρώτο τρίμηνο του έτους η Κίνα, την ώρα που ο ανεπτυγμένος κόσμος βλέπει τις οικονομίες του να δέχονται ισχυρή πίεση από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,5% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για την ταχύτερη ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είχε «τρέξει» με 4,8%. Η επίδοση ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών σε poll του Reuters, που είχε θέσει τον πήχυ στο 4%.

Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,2%. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα έκαναν άλμα 10,6% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,9%. Οι επενδύσεις παγίου ενεργητικού ήταν αυξημένες κατά 5,1% ενώ εκείνες στο real estate συνέχισαν να μειώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί 3%, έναντι επίσημου στόχου για ανάπτυξη 5,5%. Για το 2023 ο στόχος είναι ανάπτυξη «κοντά στο 5%».

naftemporiki.gr