Skip to main content

Νάγκελ: Δεν έχουμε κερδίσει ακόμη τη μάχη κατά του πληθωρισμού

Arne Dedert/dpa

Ο Νάγκελ τάχθηκε επίσης υπέρ του να γίνει ακόμη πιο εκτεταμένη η μείωση των τίτλων στην ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο.

Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ σε ομιλία του στο Εδιμβούργο.

«Μέχρι στιγμής η εικόνα είναι ξεκάθαρη: δεν έχουμε κερδίσει ακόμη τη μάχη κατά του πληθωρισμού» τόνισε ο Νάγκελ. «Κατά την άποψή μου, εάν ο πληθωρισμός κινηθεί όπως προβλέπεται, αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει το τέλος της νομισματικής σύσφιξης», είπε ο πρόεδρος της Bundesbank. « Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να αποκλίνει από τα υψηλότερα επιτόκια πολύ νωρίς, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα βασικά επιτόκια, ώστε ο ρυθμός πληθωρισμού να επιστρέψει στον στόχο του 2%, έγκαιρα», σημείωσε ο Γιόακιμ Νάγκελ. Επί του παρόντος, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ απέχει ακόμη πολύ από τον στόχο του 2%. Τον Φεβρουάριο, ήταν πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερος, στο 8,5%.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα βασικά επιτόκια έξι συνεχόμενες φορές από τον Ιούλιο του 2022 – πιο πρόσφατα κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες στα μέσα Μαρτίου.

Ο Νάγκελ τάχθηκε επίσης υπέρ του να γίνει ακόμη πιο εκτεταμένη η μείωση των τίτλων στην ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο. «Για το τρίτο τρίμηνο, θα χαιρόμουν μια επιτάχυνση της διαδικασίας», είπε ο πρόεδρος της Bundesbank.