Skip to main content

ΗΠΑ: Καμπανάκι Πάουελ για αύξηση του βασικού επιτοκίου και πάνω από το 5,1%

REUTERS/Kevin Lamarque

«Η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεγαλύτερα και γρηγορότερα βήματα εάν το σύνολο των εισερχόμενων πληροφοριών υποδηλώνει ότι απαιτούνται σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού, είπε ο επικεφαλής της FED

«Το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανόν να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατέγραψε νέα άνοδο τον Ιανουάριο.

Η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεγαλύτερα και γρηγορότερα βήματα εάν το σύνολο των εισερχόμενων πληροφοριών υποδηλώνει ότι απαιτούνται σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού, είπε ο Πάουελ μιλώντας σε  Επιτροπή της Γερουσίας.

Το βασικό επιτόκιο της Fed, το οποίο αυξάνεται εδώ και έναν χρόνο με στόχο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και πέραν του 5,1%, που οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας θεωρούσαν μέχρι «ταβάνι» είπε ο πρόεδρός της Federal Reserve.

«Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα είναι ισχυρότερα από τα αναμενόμενα τόνισε επίσης ο Πάουελ

Ανατροπή

Η Fed είχε δημοσιοποιήσει τις προηγούμενες προβλέψεις της τον Δεκέμβριο και θα τις επικαιροποιήσει στις 21-22 Μαρτίου, στην επόμενη σύνοδό της. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε αρχικά σε ισχυρές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά από την 1η Φεβρουαρίου χαλάρωσε ελαφρώς τον ρυθμό, ανακοινώνοντας αύξηση μόνο 0,25%. Η τάση μπορεί να ανατραπεί, προειδοποίησε ο Πάουελ, και ο ρυθμός της αύξησης να επιταχυνθεί και πάλι.

«Αν και ο πληθωρισμός μετριάστηκε τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία μείωσής του στο 2% θα είναι μακρά και πιθανόν απότομη», σημείωσε εξάλλου ο επικεφαλής της Fed.

Πιέσεις σε νοικοκυριά- Πτώση της κατανάλωσης

Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το πιστωτικό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης, ώστε να χαλαρώσει η πίεση των τιμών προς τα επάνω. Παρά τις προσπάθειες της Fed ωστόσο, η κατανάλωση παραμένει στα ίδια επίπεδα και τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας το 5,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον δείκτη PCE (Ατομικές καταναλωτικές δαπάνες), τον οποίο προτιμά να παρακολουθεί η Fed γιατί πιστεύει ότι μετρά ακριβέστερα τον πληθωρισμό απ’ ό,τι ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Στόχος της Fed είναι να μειώσει τον δείκτη PCE στο 2%.

Χρηματιστήρια: Συγκρατημένη πτώση στην Αθήνα, στο «κόκκινο» οι διεθνείς δείκτες μετά την ομιλία Πάουελ

Ένας από τους κυβερνήτες της Fed, ο Κρίστοφερ Γουόλερ, είπε την περασμένη Πέμπτη ότι θα τασσόταν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων και πέραν του 5,4% εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί γρήγορα και η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμείνει τεταμένη.