Skip to main content

«Τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού στον κόσμο», προειδοποιεί ο Χέρτσογκ

EPA/BART MAAT / POOL

«Βλέπουμε με φρίκη να τιμώνται και να δικαιολογούνται οι ωμότητες που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ»

«Την τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού» στον κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ, όπου «φημισμένα πανεπιστήμια, κέντρα ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης» έχουν μολυνθεί «από το μίσος και τον αντισημιτισμό», κατήγγειλε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάλ Χέρτσογκ.

Ανάφλεξη στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Τι ακριβώς ζητούν οι φιλο-παλαιστίνιοι διαδηλωτές

Στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις «βλέπουμε με φρίκη να τιμώνται και να δικαιολογούνται οι ωμότητες που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Ισραηλινός πρόεδρος, αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς.

Εδώ και δύο εβδομάδες οι δράσεις σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους της Γάζας έχουν πολλαπλασιαστεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί ο δημόσιος διάλογος για την ελευθερία της έκφρασης και τον αντισημιτισμό.

Εβραίοι φοιτητές κατήγγειλαν αντισημιτικές ομιλίες και επεισόδια σε ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις.

«Στους αδελφούς και στις αδελφές μας, στους φίλους μας στα πανεπιστήμια και στις εβραϊκές κοινότητες στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, σε εκείνους που υπερασπίζονται τον εβραϊκό λαό και το κράτος του Ισραήλ, σε όλους τους ανθρώπους που δείχνουν καλή θέληση (…) λέω: ο εβραϊκός λαός είναι μαζί σας, σας ακούμε. Βλέπουμε την εχθρότητα και τις ξεδιάντροπες απειλές, τις προσβολές (…) αισθανόμαστε τον φόβο και την ανησυχία», πρόσθεσε ο Χέρτσογκ.

«Ενώ αυτοί καλούν σε Ιντιφάντα και γενοκτονία, εμείς θα εργαστούμε μαζί για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας που κρατά η Χαμάς και θα αγωνιστούμε για τις πολιτικές ελευθερίες μας και το δικαίωμα να πιστεύουμε (…) για το δικαίωμα να ζούμε με υπερηφάνεια, ειρηνικά και με ασφάλεια ως Εβραίοι, ως Ισραηλινοί, οπουδήποτε».

Ο Χέρτσογκ υπενθύμισε ότι οι Εβραίοι τιμούν την επόμενη εβδομάδα το Γιομ ΧαΣόα (ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος). «Θα μιλήσουμε για τις σκοτεινές ώρες του παρελθόντος και θα θυμηθούμε το θαύμα της αναγέννησής μας. Απέναντι στην τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού, μην φοβάστε. Να είστε υπερήφανοι. Μείνετε δυνατοί για την ελευθερία σας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ