Skip to main content

Ο Ερντογάν επικρίνει την αντίδραση των ΗΠΑ στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

Aris Oikonomou/SOOC

Ο Ερντογάν επαίνεσε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε αμερικανικά κολέγια, χαρακτηρίζοντας τους συμμετέχοντες ως «ευσυνείδητους φοιτητές και ακαδημαϊκούς»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε κριτική στους χειρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, κατηγορώντας τη χώρα για υποκρισία στη στάση της στον πόλεμο στη Γάζα.

Ανάφλεξη στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Τι ακριβώς ζητούν οι φιλο-παλαιστίνιοι διαδηλωτές

«Ακολουθούμε ως παράδειγμα την υποκριτική πολιτική εκείνων που μας διδάσκουν μαθήματα ελευθερίας στη σφαγή της Γάζας», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια διεθνούς ημερίδας στην πρωτεύουσα Άγκυρα στις 2 Μαΐου.

«Ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί»

Ειδικότερα, ο Ερντογάν επαίνεσε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε αμερικανικά κολέγια, χαρακτηρίζοντας τους συμμετέχοντες ως «ευσυνείδητους φοιτητές και ακαδημαϊκούς».

Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε πανεπιστημιουπόλεις που ξέσπασαν αρχικά τον περασμένο μήνα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Στις διαδηλώσεις μια μεγάλη ομάδα συμμετεχόντων δημιούργησε έναν «καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα» στους χώρους του πανεπιστημίου.

«Έλλειψη διεθνούς καταδίκης για τέτοια περιστατικά»

«Είναι εκτεθειμένοι στη βία και τα βασανιστήρια. Πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί απολύονται και λιντσάρονται», δήλωσε ο Ερντογάν, επικρίνοντας την έλλειψη διεθνούς καταδίκης για τέτοια περιστατικά. «Επειδή τα συμφέροντα του Ισραήλ χαράζουν τα όρια της δυτικής δημοκρατίας».

Οι εντάσεις γύρω από αυτές τις διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν στις 30 Απριλίου, όταν οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης σε απάντηση σε συγκεντρώσεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο City College της Νέας Υόρκης.

Οι διαμαρτυρίες έχουν γίνει επίκεντρο ενός ευρύτερου κινήματος σε όλα τα κολέγια των ΗΠΑ με στόχο την καταγγελία των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι επικρίσεις του Ερντογάν επεκτάθηκαν και πέραν των ΗΠΑ, καθώς καταδίκασε τις βάναυσες, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των στοχεύσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές και της διάπραξης μαζικών δολοφονιών.

Υποστήριξε επίσης ότι η αντιληπτή αύξηση των επιθέσεων κατά της Τουρκίας και των τουρκικών κοινοτήτων στην Ευρώπη ήταν μια προσπάθεια να φιμωθεί η ειλικρινής κριτική της Άγκυρας στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

«Διατηρούμε αυτή τη στάση παρά τις πιέσεις του σιωνιστικού λόμπι. Συνεχίζουμε να αποκαλούμε τον καταπιεστή καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο καταπιεζόμενο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Πηγή: hurriyetdailynews